Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Frontex: Patvēruma meklētāji par vietu laivā uz Eiropu maksā no 1000 eiro

Atkarībā no laivas un cilvēku kontrabandistiem patvēruma meklētāji par vienu vietu laivā uz Eiropu maksā, sākot no 1000 eiro, Eiropas Parlamentā (EP) šodien žurnālistiem skaidroja Frontex preses sekretāre Eva Monkīra.

Eiropas Savienības (ES) ārējo robežu drošības aģentūras Frontex pārstāve norādīja, ka patvēruma meklētāji, kuri uz Eiropu dodas no Turcijas, bieži ceļā pavada vien pāris kilometrus, taču laivas, par kurām cilvēki maksā ievērojamas naudas summas, ir stāvgrūdām pilnas.

Viņa arī atminējās, ka atsevišķās laivās atrodas aptuveni 40-60 cilvēku un, raugoties uz šādiem kuģiem no attāluma, bieži vien varot redzēt tikai patvēruma meklētāju galvas, jo kuģi no cilvēku svara ir pārpildīti un iegrimuši.

"Tas ir milzīgs bizness. Līdzīga situācija ir Lībijā, kur īsti nav likuma varas un jūras krasta robežsardzes. Tā ir sava veida Eldorado citadele cilvēku tirdzniecībai," sacīja Monkīra.

Viņa arī skaidroja, ka cilvēku kontrabandisti Lībijā izmanto gumijas laivas, jo arvien vairāk paļaujas uz to, ka Frontex misijas pārstāvji izglābs šos cilvēkus. "Bieži vien šiem cilvēkiem nav nekādu priekšzināšanu jūras navigācijā," viņa sacīja, piebilstot, ka atsevišķiem cilvēkiem gan iedoti satelīta telefoni, lai pēc iespējas ātrāk sazinātos ar krasta apsardzi, kas viņus izglābtu.

Tomēr, kā skaidroja Monkīra, kontrabandisti ar cilvēku pārvadāšanu Lībijā nodarbojas jau tik ilgi, ka tiem sāk trūkt koka un metāla laivu. "Šogad bijuši divi incidenti, kuros esam izglābuši cilvēkus, taču drīz vien pie šīm laivām pietuvojās bruņoti vīri, kuri vēlējās atgūt laivas," viņa sacīja.

Runājot par veidiem, kā patvēruma meklētāji atrod cilvēku kontrabandistus, viņa skaidroja, ka atkarībā no naudas daudzuma un nacionalitātes cilvēkiem, lai iekļūtu ES, ir vairākas iespējas. Viena no tām ir, piemēram, iespēja izmantot sociālās vietnes Facebook grupas, kurās kontrabandisti izvieto informāciju par nokļūšanas veidiem ES. Faktiski, kā skaidroja Monkīra, šādā veidā ES ir iespējams nokļūt pāris dienu laikā.

Tikmēr Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Roberts Zīle (Nacionālā apvienība Visu Latvijai-TB/LNNK) iepriekš žurnālistiem norādīja, ka patvēruma meklētājiem no cilvēku kontrabandistiem esot iespējams iegūt laivu uz Eiropu, kurā esot arī alkoholiskie dzērieni, tostarp alus, kā arī gumijas laivas, kurām ir liels risks nogrimt pie Grieķijas krastiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits