Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Google sāk saraut saites ar Huawei

ASV interneta tehnoloģiju uzņēmums Google, kura operētājsistēma Android darbojas lielākajā daļā pasaules viedtālruņu, svētdien paziņoja, ka sāk saraut saites ar Ķīnas kompāniju Huawei, ko Vašingtona uzskata par draudu nacionālajai drošībai.

Turpinoties tirdzniecības karam ar Pekinu, ASV prezidents Donalds Tramps aizliedzis iesaistīties ASV uzņēmumiem tirdzniecības darījumos telekomunikāciju jomā ar ārvalstu uzņēmumiem, kas atbilstoši Vašingtonas vērtējumam rada draudus Savienoto Valstu nacionālajai drošībai.

Šie soļi ir vērsti pret Ķīnas telekomunikāciju uzņēmumu Huawei, kuru ASV Tirdzniecības ministrija iekļāvusi to kompāniju vidū, ar kuriem ASV uzņēmumi var veikt tirdzniecību vienīgi tad, kad ir saņemta "zaļā gaisma" no varasiestādēm. Aizliegums attiecas arī uz tehnoloģiju nodošanu.

"Mēs pakļaujamies šim rīkojumam un izvērtējam, kādas būs sekas," sacīja Google pārstāvis sakariem ar presi.

Šim solim varētu būt dramatiskas sekas, jo Google tāpat kā visiem tehnoloģiju uzņēmumiem ir jāsadarbojas ar viedtālruņu ražotājiem, lai nodrošinātu, ka tā sistēmas ir savietojamas ar ražotāju iekārtām.

Google būs jāaptur darījumi ar Huawei, kas paredz tādas aparatūras un programmatūras nodošanu un tehnisko pakalpojumu sniegšanu, kas nav publiski pieejami, un tas nozīmē, ka Huawei varēs izmantot tikai atvērtā pirmkoda programmatūru, ziņu aģentūrai AFP skaidroja avots, kas pazīstams ar šīm norisēm.

Jaunajiem Huawei vairs nebūs piekļuves Google patentētajām lietotnēm un pakalpojumiem, arī e-pasta pakalpojumam Gmail. Savukārt cilvēki, kuriem jau ir Huawei viedtālruņi, varēs lietot un atjaunināt jau lejupielādētās lietotnes.

Huawei šos jaunumus pagaidām nav komentējis.

Huawei strauji paplašina līderpozīcijas 5G tehnoloģiju jomā, tomēr uzņēmums lielā mērā ir atkarīgs no ārzemju piegādātājiem.

Uzņēmums katru gadu iepērk komponentes 67 miljardu dolāru vērtībā, arī 11 miljardu dolāru vērtībā no ASV piegādātājiem, vēsta izdevums Nikkei Business.

Jau ziņots, ka ASV un vairākas citas valstis ierobežojušas Huawei ražojumu lietošanu, galvenokārt telekomunikāciju infrastruktūrā, norādot ka šis uzņēmums ir tuvs Ķīnas valdībai un tā ražojumi var tikt izmantoti nesankcionētai informācijas iegūšanai. Huawei noraida šādas apsūdzības.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins apgalvo, ka piekritis Navaļnija apmaiņai

Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņojis, ka dažas dienas pirms opozicionāra Alekseja Navaļnija nāves cietumā viņš no kādas personas saņēmis piedāvājumu apmainīt Navaļniju pret Rietumos ieslod...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits