Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pfizer/BioNTech: Mūsu Covid-19 vakcīna ir droša bērniem no piecu līdz 11 gadu vecumam

Uzņēmumi Pfizer/BioNTech pirmdien paziņojuši, ka to izstrādātā vakcīna pret Covid-19 ir droša lietošanai bērniem vecumā no pieciem līdz 11 gadiem.

Uzņēmumi arī pavēstīja, ka lūgs medicīnas aģentūras Eiropas Savienībā (ES), ASV un citur pasaulē apstiprināt to lietošanai šajā vecuma grupā.

"Dalībniekiem vecumā no pieciem līdz 11 gadiem vakcīna bija droša, labi panesama un uzrādīja spēcīgu neitralizējošu antivielu reakciju," teikts ASV kompānijas Pfizer un Vācu uzņēmuma BioNTech kopīgajā paziņojumā.

Tajā norādīts, ka bērniem līdz 12 gadu vecumam būtu jādod mazāka vakcīnas deva nekā vecākiem cilvēkiem.

Pfizer/BioNTech veikto izmēģinājumu rezultāti ir pirmie, kas attiecas uz Covid-19 vakcīnu lietošanu bērniem zem 12 gadu vecuma.

Uzņēmuma Moderna izmēģinājumi bērniem vecumā no sešiem līdz 11 gadiem vēl turpinās.

Gan Pfizer/BioNTech vakcīna, gan Moderna Covid-19 vakcīna daudzās valstīs jau tiek izmantota bērniem, kas vecāki par 12 gadiem.

Lai gan tiek uzskatīts, ka bērniem pastāv mazāks risks smagi saslimt ar Covid-19, pastāv bažas, ka inficēšanās ar lipīgāko koronavīrusa delta paveidu var novest pie smagākām sekām.

Bērnu vakcinēšana tiek uzskatīta arī par būtisku, lai skolās mācības varētu notikt klātienē, kā arī kopējā cīņā ar pandēmiju.

Bērni vecuma grupā no 5 līdz 11 gadiem pētījumā saņēma divas vakcīnas devas - katru pa desmit mikrogramiem. Devas tika ievadītas ar 21 dienas starplaiku, atklāja uzņēmumi, piebilstot, ka šāds daudzums rūpīgi izvēlēts kā labākais, ņemot vērā drošību, panesamību un imunitātes radīšanu.

Pieaugušajiem viena Pfizer/BioNTech vakcīnas deva ir 30 mikrogrami.

Uzņēmumi norādīja, ka bērniem blakusparādības bijušas līdzīgas pieaugušajiem vecuma grupā no 16 līdz 25 gadiem.

Visbiežāk ziņots par sāpēm un satūkumu injekcijas vietā, kā arī galvassāpēm, drebuļiem un drudzi.

Izraēla jau ir devusi atļauju izmantot Pfizer/BioNTech vakcīnu mazākās devās no piecu līdz 12 gadu veciem bērniem, kuriem ir risks smagi saslimt ar Covid-19 vai pat nomirt.

Pfizer/BioNTech vakcīnas izmēģinājumus arī bērniem vecumā no sešiem mēnešiem līdz diviem gadiem un bērniem vecumā no diviem līdz pieciem gadiem. Šo izmēģinājumu rezultāti gaidāmi šī gada ceturtajā ceturksnī.

Pfizer/BioNTech izmēģinājumos ASV, Somijā, Polijā un Spānijā piedalās līdz 4500 bērniem vecumā no sešiem mēnešiem līdz 11 gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits