Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Abem maz cerību saņemt Kremļa dāvanu

Krievijas amatpersonu izteikumi liecina, ka, visticamāk, vilšanās sagaidīs Japānas premjerministru Sindzo Abi, kurš šīs nedēļas sākumā ieradīsies Maskavā, lai tiktos ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Japānas premjerministrs intervijā izteicies, ka ļoti cer tikšanās laikā panākt progresu Japānas un Krievijas miera līguma noslēgšanas procesā.

Taču tas īsti nav iespējams, ja netiek runāts par salām, ko Krievija pēc Otrā pasaules kara atņēma Japānai. Krievija šo salu grupu dēvē par Dienvidkuriļu salām, Japāna – par ziemeļu teritorijām. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pirms nedēļas pēc sarunām ar japāņu kolēģi Taro Kono paziņoja, ka Abes izteikumi par salu iespējamo atgūšanu ir nepieņemami un Krievijas suverenitāte pār šīm salām nav diskutējama.

Miera līgums

Par nepieciešamību intensificēt sarunas par iespējām noslēgt miera līgumu starp Japānu un Krieviju Abe un Putins vienojās iepriekšējās tikšanās laikā novembrī Singapūrā, raksta South China Morning Post. 

PSRS un Japāna 1956. gadā vienojās par deklarāciju, kas ietvēra priekšlikumu atdot divas no četrām salām, lai varētu parakstīt miera līgumu. Pēc tam kad Japāna 1960. gadā vienojās par militāro sadarbību ar ASV, PSRS paziņoja, ka atsauc solījumu atdot divas salas, atgādina Associated Press.

Līdz šim gandrīz visi Japānas valdības vadītāji ir paziņojuši, ka vēlas noslēgt miera līgumu ar Krieviju. To par vienu no ārpolitikas prioritātēm pasludinājis arī Abe. 

The Japan Times raksta, ka decembra beigās viņš intervijā Radio Nippon izteicies, ka cer uz "specifisku diskusiju" ar Putinu, kurā varētu pietuvināt līguma noslēgšanu. "Prezidentam Putinam ir stingra apņēmība parakstīt miera līgumu," teica Japānas premjerministrs un piebilda, ka nav vēl vienojies ar ASV par nosacījumu, ka tām būs aizliegts izvietot savu militāro bāzi uz kādas no salām, ja Japāna tās atgūs no Krievijas. Abe bija arī izteicies, ka salu iedzīvotājiem jāsaprot, ka salu teritoriālais statuss mainīsies un viņu dzīve uzlabosies

Tieši šie izteikumi radīja dažādus minējumus pasaules medijos, ka Krievija un Japāna ir slepus vienojušās par vismaz divu salu atdošanu.
Tas Japānā izraisīja pārmetumus premjerministram par nepieļaujamu atteikšanos no līdzšinējās politikas neatzīt Krievijas suverenitāti pār salām. Savukārt Krievijā decembra beigās notika protesti Sahalīnā, kuros Kremlim tika pieprasīts neatdot ne pēdu "zemes, par kuru karojuši mūsu vectēvi". Ar līdzīgu prasību nāca klajā arī Valsts domes deputāti. Valsts domē pat tika iesniegts likumprojekts, kas aizliedz atdot Dienvidkuriļu salas Japānai.

Newsru.com, atsaucoties uz sabiedriskās domas aptauju, ko veicis Levadas centrs, vēsta, ka vairāk kā 70% Krievijas iedzīvotāju kategoriski nepiekrīt salu atdošanai. Pagājušās nedēļas nogalē Maskavā vairākas organizācijas bija pieteikušas mītiņu ar nosaukumu Par Krievijas teritoriālo vienotību. Pret Kuriļu salu nodošanu Japānai.

Krievijas prasības

Pēc pēdējām sarunām ar japāņu kolēģi Krievijas ārlietu ministrs Lavrovs paziņoja, ka nekāds progress sarunās par miera līgumu nav iespējams, kamēr Japāna neatzīšot Krievijas suverenitāti pār salām. "Tas nav nekāds priekšnoteikums, tas ir tikai mēģinājums saprast, kāpēc Japāna ir vienīgā valsts pasaulē, kas nevar pateikt: mēs akceptējam Otrā pasaules kara rezultātus visā to kopumā. Krievijas suverenitāte pār salām nav apspriešanas priekšmets. Tās ir Krievijas teritorijas daļa," Lavrova teikto preses konferencē citē AP.

Portugāļu politologs Žozē Miljazešs laikrakstā Observador raksta, ka, pat ja Putins vēlētos atdot Japānai kaut vienu no salām, viņš to nedarītu, jo tas valstī izraisītu protestus, viņš tiktu vainots nodevībā, sevišķi uz Krimas «atgūšanas» fona.

Top komentāri

:)
:
Nekas japāņiem nespīd!
x
x
Очевидно, что Токио, подталкиваемый Вашингтоном, идёт на обострение отношений с Москвой. США развернули сдерживание России по всему миру, а Япония, основной дальневосточный союзник, спряталась от этого призыва на холодную войну с Россией за переговоры о мирном договоре и Южных Курилах! Американцы долго терпели эту комедию и, видимо, поставили перед японским премьером вопрос ребром. И Токио поставил ребром вопрос об островах и получил от Лаврова «уши японского осла». Вообще, на Дальнем Востоке огромное количество спорных островов между Японией, Южной Кореей, Китаем, Вьетнамом и Филиппинами. Более спорных, чем Южные Курилы, принадлежность которых бесспорно является итогом Второй мировой войны. Очень много японских островов приобрели по итогам этой войны США, о чём можно при случае вспомнить, в том числе и японцам.
lieku 10:1
l
Atdos divas salas. Tāpēc, ka Putins vēlas palikt vēsturē kā cilvēks, kurš pielika punktu 2.Pasaules karam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits