Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Ahmadinedžads: Irāna ir gatava apturēt urāna bagātināšanu apmaiņā pret kodoldegvielas piegādēm

Irāna ir gatava apturēt pretrunīgi vērtēto urāna bagātināšanu līdz 20%, ja Eiropa garantē kodoldegvielas piegādes tās reaktoriem, paziņojis Irānas prezidents Mahmuds Ahmadinedžads.

"Irānas Islāma Republika vienmēr ir teikusi, ja Eiropas valstis dod Irānai līdz 20% bagātināta urāna degvielu, Irāna neveiks bagātināšanu līdz tādam līmenim," paziņojis Ahmadinedžads. "Pat šodien, ja viņi dod mums garantijas, ka piegādās (..) degvielu mūsu reaktoriem, nebūs problēmu" bagātināšanu pārtraukt, viņš piebilda.

Ahmadinedžada komentāri svētdien tika publicēta prezidenta oficiālajā mājaslapā ar norādi, ka šādu viedokli valsts vadītājs paudis intervijā Vācijas laikrakstam Frankfurter Allgemeine. Tiesa, sestdien internetā publiskotajā intervijas versijā šādi komentāri nav atrodami.

Irānas programma urāna bagātināšanai līdz 20% ir viens no galvenajiem jautājumiem Irānas un pasaules lielvaru sarunās, kas šodien sākās Maskavā un ilgs divas dienas. Lai gan Irāna apgalvo, ka tās programma ir domāta tikai un vienīgi civiliem mērķiem, Rietumi uzskata, ka Teherāna tās aizsegā veic pētījumus atomieroču attīstīšanai. Līdz 20% bagātināts urāns var tikt izmantots kā degviela kodolreaktoros, bet, ja to bagātina līdz 90% līmenim, to var izmantot arī atombumbas aktīvajai zonai.

Jāpiebilst, ka šodien Maskavā sākas Irānas un pasaules lielvaru divu dienu tikšanās Teherānas kodolprogrammas jautājumos. Iepriekšējās Irānas un tā dēvētās P5+1 grupas - ANO Drošības padomes pastāvīgo dalībvalstu un Vācijas - sarunas, kas notika maijā Bagdādē, beidzās bez vērā ņemama progresa.

Ja ar neveiksmi beigsies arī šīs sarunas, tas var novest pie pastāvīga strupceļa un vairot bažas par Izraēlas iespējamo gaisa uzbrukumu Irānas kodolobjektiem. Papildus spriedzi kodolsarunām piedod arī Eiropas Savienības (ES) noteiktais pilna apmēra embargo Irānas naftas importam, ka stāsies spēkā pēc divām nedēļām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits