Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā 0 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Amatpersona: Savvaļas ugunsgrēks Kanāriju salās ir ekoloģiskā katastrofa

Savvaļas ugunsgrēks Gomeras salā Spānijai piederošajā Kanāriju arhipelāgā uzskatāms par ekoloģisko katastrofu, atzinusi Kanāriju salu amatpersona drošības un ārkārtas situāciju jautājumos Havjers Gonsaless Ortiss.

Cīņā ar liesmām ugunsdzēsējiem talkā nākušas arī piecas lidmašīnas un septiņi helikopteri. Arī Maroka nosūtījusi lidmašīnu, lai palīdzētu Spānijai apdzēst postošo ugunsgrēku. Kā vēsta Spānijas plašsaziņas līdzekļi, pateicoties vēja virziena maiņai, liesmas vairs neizplatās tik strauji kā iepriekš.

No Gomeras salas ugunsgrēka dēļ tika evakuēti aptuveni 5000 cilvēku, taču lielākajai daļai evakuēto jau ļauts atgriezties mājās. Gomeras salā ugunsgrēks plosās jau ilgāk nekā nedēļu un nopostījis 4000 hektāru lielu platību, tostarp 750 hektārus jeb aptuveni 25% no Garahonajas nacionālā parka teritorijas, kas iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Garahonajas nacionālā parkā saglabājušies subtropiskie meži, kādi pirms miljoniem gadu klāja visu Vidusjūras reģiona teritoriju, taču tagad faktiski izzuduši. Tur atrodamas 450 augu sugas, no kurām dažas sastopamas tikai Gomerā. Lai atjaunotos ugunsgrēkā nopostītā augu sega, būs nepieciešami 30 līdz 40 gadi, lēš eksperti.

Liesmu izplatību veicināja spēcīgais vējš un sausais laiks. Otrdien gaisa temperatūra gan nedaudz samazinājusies, salīdzinot ar iepriekšējām dienām. Kanāriju salu valdība uzskata, ka pagāja pārāk ilgs laiks, kamēr ugunsdzēsības lidmašīnas tika nogādātas salās no Spānijas kontinentālās daļas, vēsta laikraksts El Pais. Taču vides ministrs Migels Ariass Kanete skaidro, ka propellerlidmašīnas nevar lidot nakts laikā, un tās ir lēnākas par lidmašīnām, kas darbināmas ar reaktīvajiem dzinējiem.

Spānijā šogad pastāv īpaši liels ugunsgrēku risks, jo valsts piedzīvojusi sausāko ziemu pēdējo 70 gadu laikā, bet gaisa temperatūra nesen pārsniedza 40 grādus pēc Celsija. Laikā no 1.janvāra līdz 5.augustam savvaļas ugunsgrēkos Spānijā jau nopostīta veģetācija 132 300 hektāru platībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits