Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

ANO biedē organizētās noziedzības un kontrabandas milzu apmēri

Kontrabandas apjomi pasaulē sasnieguši biedējošus apmērus, turklāt starptautisko organizētās noziedzības grupējumu «taustekļi» šā biznesa ietvaros aptver ikvienu zemeslodes nostūri, brīdinājusi ANO.

Kontrabanda ik gadu noziedzniekiem ienes kopumā ap 870 miljardiem dolāru (497,64 miljardu latu), kas atbilst 1,5% no pasaules iekšzemes kopprodukta (IKP) un sešas reizes pārsniedz naudas summu, ko novirza dažādiem palīdzības projektiem attīstības jomā. Taču tas nav pat salīdzināms ar zaudējumiem, ko kontrabanda nodara cilvēkiem. Narkotiku, šaujamieroču, viltotu medikamentu, cilvēku tirdzniecība un citi kontrabandas veidi izposta neskaitāmas dzīves visā pasaulē, un ANO uzsver, ka tieši organizētās noziedzības aktivitāte rada vienu no lielākajiem draudiem mūsdienu pasaulē.

Ienesīgais narkobizness

Noziedzīgajiem sindikātiem izdevies gadu gaitā izveidot tīklu, kas aptver visu pasauli un spēj piegādāt nepieciešamo ikvienā vietā, kur vien pēc tās ir pieprasījums. «Starptautiskā noziedzība sasniedz ikvienu reģionu un ikvienu valsti visā pasaulē,» uzsvēra Vīnē bāzētā ANO Narkotiku un Noziedzības biroja (UNODC) izpilddirektors Jurijs Fedotovs, norādot, ka netiek pienācīgi apzināts posts, ko nes kontrabanda.

Vērienīgākā kontrabandas prece pasaulē ir narkotikas, kas gada laikā ieguvumos sniedz ap 320 miljardiem dolāru. No tiem 85 miljardus gādā kokaīna, bet 68 miljardus - opija tirdzniecība. Gada laikā 230 miljonu cilvēku vecumā no 15 līdz 64 gadiem kaut reizi lietojuši kādu nelegālo narkotiku. Turklāt narkotiku atkarībā, galvenokārt no heroīna un kokaīna, ir ap 27 miljoniem jeb katrs divsimtais pieaugušais pasaulē, norādīts UNODC 2012. gada ziņojumā par narkotikām.

Eiropa narkotirgoņiem ir īpaši pievilcīga. Pateicoties augošajam pieprasījumam, tādas narkotikas kā kokaīnu tirgo pat piecreiz dārgāk nekā ASV. «Viena no galvenajām problēmām Eiropā ir tā, ka kokaīna patēriņš laika posmā no 2009. līdz 2011. gadam ir dubultojies,» NBC News stāstīja ASV armijas brigādes ģenerālis un Vienotā starpresoru kontrabandas apkarošanas centra (JICTC) vadītājs Marks Skraba.

Pēc ASV datiem nozīmīgākie narkotiku kontrabandas mezgli meklējami Turcijā un Balkānu valstīs, taču ieroču kontrabanda bieži tiek īstenota caur Ziemeļāfriku vai Baltijas valstīm. Šaujamieroču kontrabandas apmēri gadā mērāmi no 170 miljoniem līdz 320 miljoniem dolāru.

Iznīdē savvaļas zvērus

«Kriminālie grupējumi spēj destabilizēt veselus reģionus, apdraudot attīstības palīdzību tajos un veicinot korupciju, izspiešanu, reketu un vardarbību,» uzsvērts UNODC paziņojumā. Kontrabandas dēļ cieš vai pat iet bojā neskaitāmi cilvēki. Šaujamieroči tiek piegādāti dažādu bruņotu konfliktu zonām, dzīvību atņem narkotiku pārdozēšana vai viltotu medikamentu un pārtikas produktu lietošana, nemaz nerunājot par cilvēku tirdzniecību. «Ik gadu par organizētās noziedzības upuriem kļūst miljoniem cilvēku, cilvēku tirdzniecības upuru skaits vien mērāms 2,4 miljonos,» uzsvēra UNODC, aicinot izvērst globālu cīņu pret starptautisko noziedzību.

Tomēr kontrabanda apdraud arī apkārtējo vidi un dabu, taču it sevišķi savvaļas dzīvniekus. Vērienīgs kontrabandas tīkls fiksēts Zālamanu salās, caur kurām nelegālā veidā pēdējo desmit gadu laikā piegādāti aptuveni 54 tūkstoši eksotisku un apdraudētu savvaļas putnu. Tie izvesti galvenokārt uz Āzijas valstīm, maldīgi reģistrējot savvaļā notvertos putnus kā nebrīvē audzētus. «Lielākā daļa putnu tika noķerti savvaļā un ievietoti audzētavās,» raidsabiedrība BBC citēja amatpersonu no Zālamanu salu Vides aizsardzības nodaļas.

Tāpat pēdējos gados uzvirmojuši skandāli par ziloņkaula un degunradžu ragu nelegālo tirdzniecību. Ik gadu ragu dēļ tiek noslepkavoti simtiem dzīvnieku. Pateicoties melnā tirgus aktivitātei, degunradži pietuvojušies izmiršanas slieksnim un nebrīvē palikuši vien ap 30 tūkstošiem šo dzīvnieku, kuru raga pulveris Āzijas valstīs izslavēts kā dziedinošs brīnumlīdzeklis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Katalonijas separātisti vēlas izveidot mazākuma valdību

Katalonijas separātistu līderis Karless Pudždemons pirmdien paziņojis, ka, neraugoties uz nedēļas nogalē piedzīvoto neveiksmi vēlēšanās, viņš centīsies izveidot mazākuma valdību, kas atbalsta reģiona ...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits