Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

ANO: No karadarbības Donbasā cieš pieci miljoni cilvēku

Konflikts Ukrainas austrumos nopietni ietekmē piecus miljonus karadarbības zonās dzīvojošo cilvēku, liecina ANO ziņojums par cilvēktiesību pārkāpumiem Donbasā un Krimā.

"Pat karadarbības intensitātei samazinoties, turpinās mierīgo iedzīvotāju bojāeja un ievainošana. Mēs esam dokumentējuši satraucošas ziņas par bruņoto grupējumu īstenotajiem nāvessodiem bez tiesas un izmeklējam līdzīgus gadījumus, kas attiecas uz Ukrainas bruņotajiem spēkiem," paziņojis ANO augstais komisārs cilvēktiesību jautājumos Zeids Raads al Huseins.

Dokumentā vēstīts par "artilērijas apšaudēm, nāvessodiem, patvaļīgām un nelikumīgām aizturēšanām, spīdzināšanu, cietsirdīgu apiešanos, cilvēku tirdzniecību, tiesiskuma un atbildības trūkumu, kā arī nepietiekamām iespējām realizēt ekonomiskās un sociālās tiesības, kas nopietni ietekmē piecus miljonus cilvēku, kuri dzīvo konflikta skartajās teritorijās".

ANO atzīst, ka kara ietekme uz civiliedzīvotāju ekonomiskajām un sociālajām tiesībām joprojām ir milzīga.

"Miljoni vienkāršu sieviešu, vīriešu un bērnu Ukrainā cieš milzīgas grūtības, vardarbību un dzīvo bailēs jau vairāk nekā gadu. Pārāk daudzi no viņiem zaudējuši mājas un iztikas līdzekļus, un viņu dzīve lūzt, nesastopot nekādas taisnīguma, atbildības, kompensēšanas vai pārvietošanas pazīmes," uzsver ANO pārstāvis.

Dokumentā arī uzsvērta prokrievisko kaujinieku kontrolētajās teritorijās dzīvojošo cilvēku izolētība.

"Ievainojamāko, tostarp vecāko cilvēku, cilvēku ar invaliditāti, ģimeņu ar bērniem un aprūpes iestādēs esošo cilvēku stāvoklis ir īpaši smags, daudziem no viņiem nav nekādu ienākumu vai nav pieejami sociālie pamatpakalpojumi. Atļauju sistēma, kuru ieviesusi Ukrainas valdība, turpina būtiski ierobežot pārvietošanās brīvību pāri saskarsmes līnijai, kas apdraud cilvēku dzīvību. Cilvēki, kuri vēlas atļauju saņemt, var saskarties ar korupcijas izpausmēm un ilgstošu aizturēšanu," teikts ANO ziņojumā.

Pētījumā arī norādīts, ka situācija Krimā joprojām ir satraucoša, un to raksturo cilvēktiesību pārkāpumi, kuros vainojama Krievijas Federācijas likumus īstenojošā faktiskā vara.

Īpaša uzmanība pievērsta Krimas tatāru tiesību pārkāpšanai.

Cilvēktiesību pārkāpumi aprakstīti desmitajā ANO cilvēktiesību novērošanas misijas ziņojumā par periodu no 2015.gada 16.februāra līdz 15.maijam.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits