Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Aptauja: Gadu pēc pirmā ASV un Ziemeļkorejas samita pušu attiecības nav uzlabojušās

Gadu pēc pirmā ASV un Ziemeļkorejas līderu samita lielākā daļa cilvēku procesā iesaistītajās valstīs uzskata, ka seno naidnieku attiecības nav būtiski uzlabojušās, ko apliecina strupceļš pušu kodolsarunās, liecina jaunākās aptaujas rezultāti.

ASV prezidents Donalds Tramps pērn 12. jūnijā Singapūrā tikās ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu pēc tam, kad puses bija izteikušas viena otrai apvainojumus un kodoldraudus.

Kopš otrā abu līderu samita Hanojā izjukšanas februārī strupceļā nonākušas sarunas, kuru mērķis bija izbeigt Ziemeļkorejas raķešu un kodolprogrammu.

Korejas fonda - Briseles Brīvās universitātes Korejas jautājumu priekšsēdētāja pasūtītā aptauja, kuras rezultātus publicēja ziņu aģentūra Reuters, liecina, ka lielākā daļa respondentu ASV, Japānā un Krievijā atzīst, ka ASV un Ziemeļkorejas attiecības pēdējā gada laikā nav būtiski mainījušās.

Ķīna bija vienīgā no aptaujas dalībniecēm, kur lielākā daļa respondentu pauda uzskatu, ka attiecības ir uzlabojušās. ASV 30% aptaujāto teica, ka pušu attiecības ir pasliktinājušās, bet Japānā tādu bija 27%.

Kompānija Ipsos MORI maija beigās sāka divu nedēļu aptauju, kurā piedalījās 1000 cilvēku no ASV, Ķīnas, Japānas un Krievijas.

"Sabiedrības viedokli par diplomātisko procesu ar Ziemeļkoreju negatīvi ietekmēja tas, ka Hanojā netika panākta vienošanās, lai gan pirms tam bija diskusijas par vienošanos, iespējams pat miera pasludināšanu," komentēja Korejas fonda - Briseles Brīvās universitātes Korejas jautājumu priekšsēdētājs Ramons Pačeko Pardo.

"Aptaujātajās valstīs sabiedrība šķietami atrodas uz robežas, gaidot, vai tiks panākta vienošanās vai arī gluži pretēji - sarunas izjuks," viņš piebilda.

Aptauja apliecina vispārpieņemtu uzskatu, ka nav skaidras izvēles par risinājumu esošajai situācijai.

Vairāk nekā puse respondentu ASV un Japānā pauda pārliecību, ka attiecībās ar Ziemeļkoreju līdzās dialogam ir jānosaka arī sankcijas.

Savukārt Krievijā 69% aptaujāto priekšroku deva diplomātijai. Ķīnā 43% respondentu vislabprātāk atbalstītu koncentrēšanos uz diplomātiskiem risinājumiem vai atbalstītu diplomātijas un sankciju kombināciju.

Tramps otrdien paziņoja, ka ir saņēmis vēl vienu "skaistu vēstuli" no Ziemeļkorejas līdera Kima, un pauda vēlmi sarīkot trešo samitu ar viņu. ASV prezidents apliecināja, ka turpina uzticēties Kimam, neraugoties uz mazo progresu centienos panākt Phenjanas atteikšanos no kodolieročiem, jo Kims "ir turējis savu vārdu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits