Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Aptaujas: Dienvidkorejas parlamenta vēlēšanās triumfējusi opozīcija

Dienvidkorejā trešdien notikušajās parlamenta vēlēšanās, domājams, triumfējusi opozīcija, kas būs liels trieciens prezidentam Junam Sukjolam, liecina nobalsojušo vēlētāju aptaujas.

Aptaujas liecina, ka opozīcijā esošā Demokrātiskā partija (DP), kuru vada Juna galvenais sāncensis Lī Džēmjuns, un tās satelīta partijas vēlēšanās ieguvušas no 184 līdz 197 no 300 vietām Nacionālajā sapulcē. Līdzšinējā parlamentā DP un tās satelīta partijām bija 156 vietas.

Juna pārstāvētā Tautas varas partija (PPP) un tās satelīta partijas, domājams, ieguvušas 85 līdz 99 vietas, kas ir mazāk nekā līdzšinējās 114 vietas, liecina trīs lielāko raidorganizāciju veiktās aptaujas.

Visas opozīcijas partijas kopā varētu būt nodrošinājušas 200 vietas Nacionālajā sapulcē, un teorētiski tas nozīmē, ka tās varētu mēģināt atstādināt Junu no amata.

Parlamentā ievēlēta arī nesen izveidotā partija "Atjaunot Koreju", kuru vada bijušais tieslietu ministrs Čo Kuks, kuram draud cietumsods par iespējamu dokumentu viltošanu, lai palīdzētu saviem bērniem iestāties universitātē. Šī partija varētu būt ieguvusi 12 līdz 14 vietas Nacionālajā sapulcē, liecina aptaujas.

"Tauta ir uzvarējusi, vēlme tiesāt Junu Sukjolu ir ļoti skaidra," paziņojis Čo.

Juns sakāva Lī 2022.gada prezidenta vēlēšanās, uzvarot tajās ar mazāko pārsvaru Dienvidkorejas vēsturē. Juns ir ieņēmis stingru nostāju pret kodolieročiem apbruņoto Ziemeļkoreju, vienlaikus uzlabojot attiecības ar Vašingtonu un Japānu. DP savukārt atbalsta maigāku pieeju Phenjanai, un Lī ir arī vairākkārt izteicies labvēlīgi Ķīnai.

Juns bijis nepopulārs no pašas prezidentūras sākuma, un viņam nav bijis viegli īstenot savu sociāli konservatīvo programmu, tā kā PPP nekontrolēja Nacionālo sapulci. Juna programma ietver veselības aprūpes sistēmas reformas, kuras atbalsta vēlētāji, bet kas izprovocējušas ārstu streiku, un solījumu likvidēt Dzimumu līdztiesības ministriju.

Juna atbalstītāji ir galvenokārt cilvēki, kas vecāki par 60 gadiem, un šādu vēlētāju skaits Dienvidkorejā pārsniedz 20 un 30 gadus veco vēlētāju skaitu.

Jaunākos korejiešus no politikas ir atbaidījusi politiskā šķira, kurā dominē vecāki vīrieši, kas ignorē viņu bažas. Jaunākās paaudzes arī nogurdina ekonomiskās grūtības, jo Dienvidkorejā pastāv sīva konkurence izglītības un nodarbinātības jomās un ir ārkārtīgi augstas mājokļu cenas.

"Man apkārtējo cilvēku vidū interese par šīm vēlēšanām noteikti ir mazāka nekā iepriekšējā reizē. Es domāju, ka tas ir tāpēc, ka viņi jūtas diezgan vīlušies," ziņu aģentūrai AFP pie vēlēšanu iecirkņa Seulā sacīja 24 gadus vecs uzņēmējs.

Daudzus vēlētājus atbaidīja arī priekšvēlēšanu kampaņu tonis, kurās trūka saturīgu politisku debašu. Ekspertu vērtējumā priekšvēlēšanu kampaņās galvenais uzsvars tika likts uz vēlētāju neapmierinātības uzkurināšanu, nevis politiskām debatēm, PPP solot ieslodzīt Lī un Čo, bet DP - sodīt Junu par slikto valsts pārvaldību.

Priekšvēlēšanu kampaņas ir pavadījusi naida runa un dezinformācija tiešsaistē, kas, kā bažījas eksperti, var novest jauniem uzbrukumiem politiķiem. Lī janvārī tika sadurts kaklā, un vēl viens līdzīgs uzbrukums notika dažas nedēļas vēlāk.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits