Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Apžēlo brutālu aparteīda laika slepkavu ar iesauku Galvenais ļaunums

Pēc 20 cietumā pavadītiem gadiem no ieslodzījuma Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) atbrīvots viens no aparteīda ēras nežēlīgākajiem slepkavām, režīma represīvā orgāna - policijas vienības C1 (tautā dēvēta par Vlakplaas) - komandieris Eižens de Koks, vēsta raidorganizācija BBC. Viņa virsvadībā opozicionāri tika brutāli noslepkavoti, spīdzināti vai "pievērsti pareizajiem uzskatiem".

De Koks, kuram prese deva iesauku Galvenais ļaunums, un viņa vadītā vienība darbojās pagājušajā gadsimta astoņdesmitajos gados un deviņdesmito gadu sākumā, apspiežot aktīvistus, kuri cīnījās pret baltādaino minoritātes uzspiesto režīmu. Vienība C1 bāzējās kādā fermā 20 kilometrus uz rietumiem no Pretoriijas, kas ir viena no trim DĀR galvaspilsētām. Tur arī notika režīma pretinieku spīdzināšana un slepkavošana. C1 komandieris tiesas priekšā stājās 1995.gadā, vienu gadu pēc pirmajām demokrātiskajām vēlēšanām DĀR. De Koks atzinās vairāk nekā 100 slepkavībās, spīdzināšanā un krāpšanā. 1996.gadā policijas pulkvedim piesprieda divus mūža ieslodzījumus un vēl 212 gadus cietumā.Piektdien, 30.janvārī, DĀR tieslietu ministrs Mihaels Masuta pavēstīja, ka De Koks tiks apžēlots, lai "veicinātu valsts nostiprināšanu", un lēmums pieņemts saskaņā ar valsts konstitūciju. Notiesātais arī paudis nožēlu par izdarītajiem noziegumiem un sadarbojies ar varas iestādēm, tostarp palīdzot atrast vairāku viņa upuru mirstīgās atliekas. Nav gan pārsteigums, ka šis lēmums izraisījis asu pretreakciju Dienvidāfrikas sabiedrībā – daudzi uzskata, ka noziedzniekam bija "jāsapūst aiz restēm", vēsta aģentūra Reuters. Tāpēc De Koka drošības nolūkos viņa atbrīvošanas laiks un vieta tiks paturēta noslēpumā.

Tomēr ir arī pretēji viedokļi. Piemēram, kāda represijās noslepkavotā opozicionāra atraitne paudusi uzskatu, ka ministrs pieņēmis pareizu lēmumu. "Tas palīdzēs noslēgt šo tumšo periodu DĀR vēsturē. Viņa atbrīvošana veicinās samierināšanās procesu. Turklāt viņš pildīja "no augšas" saņemtas pavēles, bet pavēļu devēji izspruka cauri sveikā. Viņi tagad dzīvo mūsu vidū, bet visu vainu nācās uzņemties vienam cilvēkam [De Kokam]," BBC atklāja atraitne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits