Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ar saules enerģiju darbināmais lidaparāts dosies lidojumā no Šveices uz Maroku

Ar saules enerģiju darbināmā lidmašīna Solar Impulse tuvāko nedēļu laikā mēģinās veikt lidojumu no Šveices uz Maroku, kas būs lidaparāta līdz šim garākais lidojums, trešdien paziņojuši pasākuma organizatori.

"Pēc (..) lidojumiem uz Parīzi un Briseli 2011.gadā Bertrāna Pikāra un Andrē Boršberga ar saules enerģiju darbināmā lidmašīna pirmo reizi mēģinās nolidot 2500 kilometrus, neizmantojot ne pilītes degvielas," teikts organizatoru paziņojumā.

Paredzēts, ka lidojums ilgs 48 stundas un lidaparātu vadīs Pikārs un Boršbergs. Lai viņi varētu apmainīties vietām pie lidmašīnas stūres, Solar Impulse uz brīdi tiks nosēdināts Madridē.

Lidojumu ieplānots veikt maijā vai jūnijā, un tas būs sava veida ģenerālmēģinājums komandas iecerei 2014.gadā veikt lidojumu apkārt pasaulei. "Lidošana tik tālu kā tagad, izmantojot tikai saules enerģiju, būs lielisks mēģinājums ceļojumam apkārt pasaulei," paziņoja Boršbergs, kurš ir viens no šī projekta dibinātājiem.

Lidaparāts, kura spārnu platums var sacensties ar lielu gaisa laineri, bet kas nesver vairāk kā vieglā automašīna, iegāja vēsturē 2010.gada jūlijā, vairāk nekā diennakti ilgā lidojumā izmantojot tikai saules enerģiju. Tas bija ne tikai ilgākais cilvēka pilotētais lidojums ar saules enerģiju darbināmā lidmašīnā, kas ilga 26 stundas desmit minūtes un 19 sekundes, bet tika sasniegts arī jauns augstuma rekords - 9235 metri. Pēc tam Solar Impulse veica lidojumus arī starp Ženēvas un Cīrihes lidostām, kā arī sekmīgi nokļuvis Briselē un Parīzē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits