Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Asanžs uzskata vietu Austrālijas Senātā par ceļu uz brīvību

Skandalozās tīmekļa vietnes WikiLeaks dibinātājs Džūljens Asanžs uzskata, ka vieta Austrālijas Senātā varētu atpestīt viņu no ieilgušā gūsta Ekvadoras vēstniecībā Londonā, pirmdien vēsta tīmekļa vietne The Conversation.

Intervijā The Conversation Asanžs izklāstījis, pēc viņa domām, labāko iespējamo scenāriju ievēlēšanas gadījumā. Proti, ja 14.septembrī gaidāmajās Austrālijas nacionālajās vēlēšanās viņš iegūtu vietu Senātā, ASV Tieslietu ministrija nevēlētos izraisīt starptautisku diplomātisku strīdu un atteiktos no izmeklēšanas un Lielbritānija sekoto ASV piemēram. Tomēr, ja Lielbritānija nevēlētos atkāpties, tās pašreizējās nostājas politiskās izmaksas pieaugtu, uzskata Asanžs.

Intervijā The Conversation Asanžs arī norādīja, ka Zviedrijā viņam izvirzītās apsūdzības izvarošanā un seksuāla rakstura uzbrukumā brūk kopā.

Jau vēstīts, ka Asanžs plāno kandidēt Austrālijas nacionālajās vēlēšanās un drīzumā dibināt arī WikiLeaks partiju. Patlaban Asanžs ir patvēries Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kas vēlas viņu nopratināt saistībā ar apsūdzībām izvarošanā un seksuāla rakstura uzbrukumā, ko Asanžam izvirzījušas divas stokholmietes. Ekvadora piešķīrusi Asanžam diplomātisko patvērumu. Asanžs noliedz apsūdzības izvarošanā, apgalvojot, ka seksuālās attiecības ar abām sievietēm notikušas pēc abpusējas piekrišanas. Asanžs uzstāj, ka apsūdzības pret viņu ir politiski motivētas un ka ASV vēlas panākt viņa tiesāšanu par valsts noslēpumu izpaušanu.

Lielbritānija ir atteikusies garantēt Asanžam drošu izbraukšanu no valsts. Vai, Asanžam kļūstot par Austrālijas senatoru, situācija varētu mainīties, nav zināms. Neskatoties uz visām apsūdzībām, Asanžs Austrālijā joprojām ir ļoti populāra persona.

2010.gadā WikiLeaks pārsteidza pasauli, publiskojot simtiem tūkstošus slepenu ASV dokumentu par karu Irākā un Afganistānā, kā arī lielu daudzumus diplomātisko vēstuļu, kas apkaunoja daudzas valdības visā pasaulē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits