Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Daimona ieskatā kriptovalūtas noder "tikai noziedzniekiem, narkodīleriem un Ziemeļkorejai"

ASV lielākās bankas prezidents skarbi kritizē Bitcoin

ASV lielākās bankas JP Morgan vadītājs Džeimijs Daimons, runājot konferencē Ņujorkā, sacījis, ka uz vietas atlaistu darbinieku, kurš investētu kriptovalūtā, piebilstot, ka tā drīz "uzsprāgs" un zaudēs savu vērtību, raksta The Guardian.

Daimons skarbi kritizēja populārāko kriptovalūtu Bitcoin, norādot, ka viņam ir acīmredzams, ka tas ir burbulis, kas pārsprāgs. Viņš gan nezināja teikt, kad tas notiks, un pieņēma, ka vienas kriptovalūtas Bitcoin vienības vērtība līdz tam varētu sasniegt pat 20 tūkstošus ASV dolāru (šobrīd tā ir ap 4 tūkstošiem ASV dolāru).

Viņaprāt, šāda valūta ir derīga tikai noziedzniekiem, narkotiku dīleriem un tādām valstīm, kas nevēlas tirgoties izmantojot ASV dolāru, piemēram, Ziemeļkorejai.

"Šī valūta nestrādās. Jums nevar būt bizness, kur cilvēki var izgudrot valūtu no zila gaisa un domāt, ka cilvēki, kas to pērk ir ļoti gudri," sacīja finansists. Jāpiebilst, ka šādi izteikumi no banku un tradicionālo finansistu puses nav pārsteigums. Arī Latvijas speciālisti ir brīdinājuši par tām, minot, ka kriptovalūtas ir nedrošas. 

Bitcoin ir tikai virtuāli eksistējoša, dažreiz valūtai pielīdzināta norēķinu forma, kuru neviens nav izdevis un negarantē tai vērtību. Bitcoin 2008. gadā radīja kāds programmētājs vai programmētāju grupa ar pseidonīmu Satosi Nakamoto, kas publicēja algoritmu, ar kura palīdzību uzturot par blokķēdi (blockchain - no angļu val.) sauktu publisku interneta darījumu žurnālu, kas atrodas lietotāju datoros, tiek automātiski uzskaitīta un "izrakta" valūta.

Sekojot Bitcoin pēdās, pasaulē ir radies liels skaits citu kriptovalūtu, tomēr, kā jau iepriekš minēts, šāda valūta ir vērtīga tikai tādā gadījumā, ja paši lietotāji tai piešķir vērtību. Žurnāls SestDiena šī gada sākumā rakstīja par Bulgārijā radītu, iespējams, krāpniecisku shēmu, kas aicina cilvēkus arī Latvijā ieguldīt kriptovalūtā OneCoin. Raksta tapšanas gaitā SestDiena nespēja atrast pierādījumus, ka OneCoin būtu izdevīgs ieguldījums, nevis piramīdas shēma, kur nauda tiek pelnīta tikai kamēr tiek iesaistīti jauni dalībnieki. 

Bitcoin un citu kriptovalūtu decentralizācija tiešām pievilina noziedzniekus, un hakeri, kas izmanto vīrusus, lai bloķētu upuru datorus, mēdz pieprasīt izpirkuma maksu tieši kriptovalūtā. Arī nesenajos globālajos kiberuzbrukumos, kas piemeklēja datorus visā pasaulē un kas tiek saistīts ar Ziemeļkorejas hakeriem, izpirkums tika prasīts tieši Bitcoin valūtā.

Tomēr kriptovalūtas arvien biežāk pieņem dažādi interneta veikali un visai ievērojami uzņēmumi kā Microsoft un Latvijā AirBaltic. Kā raksta The Guardian, Londonā pat nekustamā īpašuma tirgū tiek izmantota Bitcoin valūta. Tāpat dažādas finanšu institūcijas apsver iespējas izmantot no kriptovalūtām aizgūtas idejas, piemēram, blokķēdi, kas savā būtībā darbotos kā milzīgs, neizdzēšams un faktiski neuzlaužams grāmatvedības rīks, jo būtu izvietots katra lietotāja datorā, nevis atrastos centralizētā serverī. 

Pats JP Morgan vadītājs gan pats atzina, ka viņai meitai ir Bitcoin, kas gan pēc ietekmīgā finansista runas cieta 5% kritumu vērtībā. 

 

Top komentāri

pagāns
p
Nu ar zeltu ir drusku savādāk, to tomēr izmanto ražošanā ļoti daudz un aizvien vairāk, jo labs vadītājs. Un zelts ir dabas resurs, kurš reiz beigsies
onka
o
Un kāds segums ir dolāram? Pa lielam tas ir parasts papīrs, ne tur zelta rezerves aizmugurē, ne kas.
M.
M
"Šī valūta nestrādās. Jums nevar būt bizness, kur cilvēki var izgudrot valūtu no zila gaisa un domāt, ka cilvēki, kas to pērk ir ļoti gudri." Nu, manuprāt, tas ir precīzs Federālo rezervju (kur JPM ir viens no īpašniekiem) biznesa raksturojums. Līdz kaut kādam brīdim jau strādā. Un pēc tam uzsprāgst. Bet tā jau būs ar jebkuru valūtu. Un arī ar zeltu tā var notikt, jo praktiska pielietojama jau zeltam arī nav nekāda.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits