Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Atteikšanās no Ziemsvētku svinībām kādā Dānijas ciematā izsauc sabiedrības sašutumu

Kāda Dānijas dzīvojamo māju ciemata lēmums atteikties no tradicionālajām Ziemsvētku svinībām, kas tika pieņemts īsi pēc tam, kad ar plašu vērienu ticis nosvinēts musulmaņu svētā mēneša ramadāna noslēgums - Dzīru svētki, izsaucis asas debates visā valsts mērogā.

Pieci no deviņiem Kokedālas īrnieku padomes locekļiem oktobra beigās nobalsoja par atteikšanos gan no tradicionālās Ziemsvētku egles uzstādīšanas, gan no svinību rīkošanas. Balsojums notika īsi pēc tam, kad padome ciematā, kas atrodas 30 kilometrus no Kopenhāgenas, bija sarīkojusi plašas Dzīru svētku svinības. Kopš tā laika šim jautājumam plašu vērību pievērsuši visas valsts mediji, īpaši norādot uz šķelšanos īrnieku valdē starp musulmaņiem un kristiešiem.

Otrdien dāņu laikrakstu lasītāju un sociālās komunikācijas vietņu lietotāju sašutumu izsauca ziņas, ka iepriekš rīkotās Dzīru svētku svinības izmaksājušas 60 000 kronu (5650 latu), kamēr Ziemsvētkiem bijis nepieciešams tikai 7000 kronu.

"Tas ir vēl viens piemērs, kā musulmaņu imigranti atgriež šķēli pēc šķēles no mūsu tradīcijām un paražām, kamēr vairs nav palicis ko griezt," konservatīvā laikraksta Jyllands Posten interneta vietnē savā komentārā otrdien raksta viens no lasītājiem. Savukārt cits lasītājs norāda, ka musulmaņu vairākums īrnieku valdē "vēl nav apguvuši, ka demokrātija nav tiesību atņemšana mazākumam".

Tikmēr policijā pret valdi iesniegta sūdzība par rasismu. Tajā pašā laikā vietējie musulmaņi pirmdien izdemolējuši televīzijas kanāla TV2 autofurgonu, kurā filmēšanas grupa bija ieradusies Kokedālā, lai intervētu tos ciemata iedzīvotājus, kas parakstījuši petīciju, prasot atjaunot Ziemsvētku svinības. Savukārt Tautas partijas pārstāvis Martins Henriksens ierosinājis pieņemt īpašu likumu, kas aizsargātu Ziemsvētku svinības Dānijas dzīvokļu īrnieku apvienībās.

Kokedālas īrnieku padomes priekšsēdētāja Karīna Lēgārda Hansena sarunā ar aģentūru AFP pavēstīja, ka trešdien šis jautājums tikšot apspriests atkārtoti, taču sīkākus komentārus atteicās sniegt. Iepriekš padomes loceklis Ismaīls Mestasi apgalvoja, ka lēmums par atteikšanos no Ziemsvētku svinībām esot pieņemts tāpēc, ka neviens neesot uzņēmies to rīkošanu. Taču Hansena to noliedza, sakot, ka pati esot piedāvājusies uzņemties svētku organizēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzina, lai atbrīvotu tiltu sagrāvušo kuģi

Kontrolētā eksplozijā pirmdien ASV pilsētā Baltimorā tika saspridzinātas martā sabrukušā Frānsisa Skota Kija tilta laiduma metāla konstrukcijas, lai atbrīvotu pie tilta balsta iestrēgušo ko...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits