Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Austrālijā nogalinās divus miljonus savvaļas kaķu

Austrālijā turpinās cīņa pret savvaļas kaķiem. Valdība paziņojusi, ka līdz 2020.gadam nogalinās aptuveni divus miljonus dzīvnieku, vēsta CNN. Tiek lēsts, ka valstī kopumā ir no diviem līdz sešiem miljoniem savvaļas kaķu.

Daži Austrālijas štati ir gājuši vēl tālāk, piemēram, Kvīnslendā tiek piesolīta atlīdzība par kaķa skalpu. Vietējie dzīvnieku aizstāvji šādu praksi sauc par nežēlīgu.

Tiek uzskatīts, ka savvaļas kaķi Austrālijā parādījās 17.gadsimtā. Ārēji šie dzīvnieki maz atšķiras no mājas kaķiem, atšķirība ir tikai tajā, ka viņiem nākas medīt, lai izdzīvotu. Savvaļas kaķu dēļ varētu būt izzudušas aptuveni 20 zīdītāju sugas. Šie plēsēji ir galvenie "vietējo" dzīvnieku sugu ienaidnieki. Saskaņā ar Austrālijas Vides un enerģētikas departamenta pārstāvja teikto, savvaļas kaķi katru dienu nogalina aptuveni 1 miljonu putnu un 1,7 miljonus rāpuļu.

"Mēs neienīstam kaķus. Mums ir jāizvēlas glābt dzīvniekus, kurus mīlam un kuri definē mūs kā nāciju," sacīja Austrālijas apdraudēto sugu komisārs Georgijs Endrūss.

Dzīvnieku aizstāvji valdības plānus kritizē. Ekologs no Dikina Universitātes Tims Dohertijs uzskata, ka nav uzticama veida, kā novērtēt savvaļas kaķu reālo populāciju valstī. "Ja plānojat noteikt mērķi un vēlaties, lai tas būtu jēgpilns, jāspēj novērtēt progresu."

Lai arī kaķi ir liela problēma, ekologs pieļauj, ka Austrālijas valdība tiem pievēršas, lai neskartu citus politiski jūtīgākus tematus, piemēram, biotopu zudums, ko izraisa pilsētu paplašināšanās, mežizstrāde un kalnrūpniecība.  "Mums ir jābūt vienotai pieejai, kas atrisinās visus draudus bioloģiskajai daudzveidībai," uzsvēra Dohertijs.

Austrālijas valdība ir vairākkārt paziņojusi par plāniem nogalināt savvaļas kaķus. Jau 2015.gadā kļuva zināms, ka valdība ļāvusi līdz 2020.gadam nogalināt aptuveni divus miljonus kaķu. Precīzs dzīvnieku skaits tajā laikā nebija zināms, taču aplēses liecina, ka valstī dzīvoja līdz 18 miljoniem savvaļas kaķu. 

Tāpat Austrālijā ir izbūvēts arī 44 kilometrus garš žogs, kas tapis, lai no savvaļas kaķiem aizsargātu retas dzīvnieku sugas, līdz viņu populācija tiks atjaunota.

Top komentāri

Krējums Saldais
K
Ar nepacietību gaidu Latvijas dzīvnieku brīvības un aizsardzība biedrību protestus. Nav? Tātad liekuļi. Latvijā cirku ar vienu ziloni iznīcināja, bet kad citur izšauj 2 miljonus savvaļas kaķu, tad nekā.
Mājas slepkavnieki
M
Savvaļas kaķi katru dienu nogalina aptuveni 1 miljonu putnu un 1,7 miljonus rāpuļu. Mājas kaķi neatpaliek, ja kas. Arī citos kontinentos, ja kas. Bet zaļprātiņus tas nesatrauc.
hmmm
h
Vajag iznīdēt problēmas sakni - cietumsodus kaķu tantēm. Dēļ murrājošajiem bandītiem mēs Latvijā vairs nevienu kārtīgu ķenguru neredzēsim.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits