Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Austrālijas lidostās apturēti 230 iespējamie džihādisti

Pretterorisma vienības Austrālijas lidostās apturējušas 230 iespējamos džihādistus, no kuriem trīs bijuši pusaudža vecuma zēni.

Amatpersonas iepriekš ziņoja, ka divi 16 un 17 gadus veci Sidnejā dzimuši brāļi pārtverti Sidnejas starptautiskajā lidostā 8.martā, kad bez vecāku ziņas mēģinājuši nokļūt lidmašīnā uz Turciju. Brāļi tika nogādāti atpakaļ ģimenē, un pret viņiem bija paredzēts izvirzīt apsūdzības.

Nedēļu vēlāk tajā pašā lidostā tika pārtverts 17 gadus vecs zēns, pastāvot aizdomām, ka viņš varētu doties uz kaujām Tuvajos Austrumos, trešdien pavēstīja robežapsardzes ministrs Pīters Datons.

Arī šis zēns tika aizvests atpakaļ ģimenei, bet attiecībā pret viņu tiek veikta izmeklēšana.

Kopš pretterorisma vienības augustā tika piesaistītas astoņām Austrālijas lidostām, nopratināti 86 000 ceļotāju un 230 cilvēkiem liegts izlidot saistībā ar aizdomām, ka viņi dodas uz Irāku un Sīriju cīnīties kaujinieku grupējumu, tostarp Islāma valsts, rindās, parlamentā paziņoja premjerministrs Tonijs Ebots.

Ekspertiem ir dažādi viedokļi par to, kādēļ Islāma valstij tik veiksmīgi izdodas vervēt jaunus kaujiniekus Austrālijā, kura kopumā uzskatāma par multikulturālisma veiksmes stāstu ar ekonomiku, kas konsekventi augusi 24 gadus.

Londonā bāzētais Starptautiskais Radikalizācijas un politiskās vardarbības pētījumu centrs ziņo, ka sunnītu kaujiniekiem Irākā un Sīrijā piebiedrojušies 100 līdz 250 austrāliešu. Centrs lēš, ka no ASV, kur dzīvo 13 reizes vairāk cilvēku nekā Austrālijā, nākuši apmēram 100 kaujinieki.

    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli


    Baltijas valstis

    Vairāk Baltijas valstis


    Eiropa

    Vairāk Eiropa


    ASV

    Vairāk ASV


    Krievija

    Vairāk Krievija


    Tuvie austrumi

    Vairāk Tuvie austrumi


    Cits

    Vairāk Cits