Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Avīze: lai izglābtu Kačiņska lidmašīnu, pilotam pietrūka piecas sekundes

Polijas laikraksts publicējis sensacionālus fragmentus no aprīlī Smoļenskas tuvumā avarējušās Polijas lidmašīnas «melnās kastes». Spriežot pēc ierakstiem, lidmašīnas kapteinis Arkadiušs Protasjuks pārāk vēlu sapratis, ka lidmašīna atrodas tuvu zemei.

Polijas laikraksts Dziennik Gazeta Prawna publicējusi fragmentus no avarējušās lidmašīnas «melnās kastes». Lidmašīna uz piemiņas pasākumu Katiņā veda Polijas valsts prezidentu un augstas valsts amatpersonas. Visi pasažieri un apkalpe – vairāk nekā 90 cilvēki - katastrofā gāja bojā.

Atsaucoties uz Dziennik Gazeta Prawna, Krievijas avīze Komsomoļskaja pravda raksta, ka lidmašīnas apkalpei pietrūkušas piecas sekundes, lai izlīdzinātu lainera lidojumu un izvairītos no traģēdijas.

Kā liecinot «melnās kastes» ieraksti, lidmašīnas kapteinis A.Protasjuks pārāk vēlu sapratis, ka laineris atrodas tuvu zemei. Kad viņš to sapratis, kapteinis mēģinājis atgriezt lidaparātu pacelšanās režīmā. Tomēr, lai to izdarītu, šāda tipa lainerim dzinēju konstrukcijas dēļ esot nepieciešamas 10 sekundes. Krišanas brīdī lidmašīnas pilotiem pietrūkušas tikai piecas sekundes, lai izvairītos no ietriekšanās zemē.

Turklāt lidmašīnas kapteinis sapratis, ka nav iespējama lidaparāta strauja pacelšanās un pēc brīža notiks sadursme ar zemi. Tāpēc viņš mēģinājis laineri nosēdināt uz «vēdera».

Kapteinis pacēlis lainera priekšgalu, lai lidaparāts zemē neietriektos kā korķu viļķis. Tādējādi lidmašīnu varējis nosēdināt, nevis nokrist. Tomēr lidmašīna ar spārnu aizķēra koku, trešā daļa spārna tika nolauzta. Kad TU-154 ar astes daļu pieskārās zemei, lidmašīna tika sagriezta ap savu asi, vēsta NEWS.ru. Tika nolauzti dzinēji, lidmašīna sadalījās un aizdegās.

Mediji atgādina, ka ir atšifrēti nokritušās lidmašīnas divu «melno kastu» ieraksti. Polijas un Krievijas eksperti mēģina atšifrēt sarunas un balsis.

Polijas mediju rīcībā esošie materiāli liecina, ka katastrofas brīdī Polijas prezidenta Leha Kačiņska kabīnē atradies vēl kāds cilvēks. Iespējams, ka tas bijis Polijas Ārlietu ministrijas diplomātiskā protokola direktors Mariušs Kazans. Bez viņa kabīnē bijuši arī četri apkalpes locekļi – tajā skaitā lainera komandieris.

Polijas televīzija TVN 24 ziņojusi, ka Polijas ģenerālprokurors pieļauj arī iespējamību - lidaparāta tehniku fatāli ietekmējuši augstu stāvošo pasažieru mobilie telefoni. «Liela daļa lidmašīnā esošo telefonu nebija izslēgti, vismaz ne lidojuma beigās,» teicis ģenerālprokurors.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits