Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Avots: GRU aģenti Skripaļu izsekojuši Čehijā jau 2014. gadā

Divi Krievijas pilsoņi, kuri Lielbritānijā apsūdzēti par uzbrukumu bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam un viņa meitai Jūlijai, iespējams, sekojuši Skripaļam, kad viņš 2014. gada rudenī apmeklējis Čehiju, atsaucoties uz izlūkdienestiem tuvu avotu, vēsta Čehijas Radio.

Skripaļs ieradies Čehijā uz konsultācijām ar vietējā pretizlūkošanas dienesta darbiniekiem, kuriem viņš palīdzējis apzināt Krievijas spiegus, sacījis avots.

Krievijas pilsoņi, kas britu varasiestādēm pazīstami kā Ruslans Baširovs un Aleksandrs Petrovs, bet kas žurnālistu veiktās izmeklēšanas rezultātā identificēti kā Krievijas militārā izlūkdienesta GRU līdzstrādnieki Anatolijs Čepiga un Aleksandrs Miškins, jau 2014.gadā sekojuši Skripaļam, sacīja radio sarunbiedrs.

Skripaļs ieradies Čehijā 2014. gada oktobra otrajā pusē.

Cilvēks ar Aleksandra Petrova dokumentiem uzturējies Čehijā no 13. līdz 16. oktobrim. Vispirms viņš bijis Ostravā, bet tad devies uz Prāgu. Cilvēks ar Ruslana Baširova dokumentiem ieradies Prāgā 11. oktobrī, sacīja avots.

Čehijas Drošības dienestā (BIS) šāda veida informāciju nekad nekomentē, paziņoja BIS preses sekretārs Ladislavs Štiha. Arī Krievijas vēstniecība Čehijā šo informāciju atteicās komentēt.

Sergejs un Jūlija Skripaļi 4.martā Anglijas pilsētā Solsberi tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu Novičok.

Lielbritānija septembrī izdeva Krievijas pilsoņu Petrova un Boširova Eiropas aresta orderus, pastāvot aizdomām, ka viņi Solsberi mēģinājuši nogalināt Skripaļus ar Novičok.

Britu likumsargi uzskata, ka ar Petrova un Boširova vārdiem zināmie Krievijas pilsoņi ir Krievijas militārā izlūkdienesta GRU aģenti.

Varbūtība, ka Petrovs un Boširovs nav Solsberi uzbrukumā vainoto Krievijas pilsoņu īstie vārdi, pieļauta jau iepriekš.

Starptautiskā pētnieciskās žurnālistikas centra Bellingcat izmeklēšanā noskaidrots, ka ar Ruslana Boširova vārdu britu varasiestādēm pazīstamais Krievijas pilsonis patiesībā ir GRU pulkvedis Anatolijs Čepiga, bet Aleksandrs Petrovs - militārais ārsts Aleksandrs Miškins, kas arī strādā GRU.

Top komentāri

Gramatika
G
Novērojums: jo lielākiem burtiem virsraksts, jo vairāk tajā pareizrakstības kļūdu (SKIPAĻS)
Ezis
E
Cik var apžļambāt šo no pirksta izzīsto stāstu. Ne dienas bez skripaļsamazgu devas. Hameleonu rotaļas. Saprotu, ka tāds pasūtījums, bet jābūt taču robežai. Ir daudz interesantākas tēmas.
TrollisJT
T
Saprotot, ka ne vienas valsts specdienestos, arī Mi6 nenodarbina dumjākos indivīdus... es pieļauju, ka viņi ir mēģinājuši viltīgi apspēlēt krievus. GRU cilvēki patiešām kaut kādu iemeslu dēļ atradās UK, iespējams, tieši sakarā ar Skripali... angļi atrada par izdevīgu saindēt Skripaļus, lai tādā veidā diskreditētu krievus. Ja tas tā, tad ir ļoti labi saprotams, ka Terēzei Mejai momentā "bija skaidrs" , ka vainīgi krievi, kā arī visu Rietumvalstu līderiem momentā gribējās Terēzi atbalstīt. Uzskatīt krievus par durakiem nav aizliegts, bet, ne par tik lieliem, lai viņi ļautos filmēties uz ielu stūriem izvietotajās video kamerās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits