Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Bažījas par rezonansi, ja Latvija nepiedalīsies Expo

Valdība nākamnedēļ varētu pieņemt galīgo lēmumu par dalību starptautiskajā izstādē _World Expo 2015 _Milānā, šodien vienojās valdību veidojošās partijas. 

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) šodien žurnālistus informēja, ka Ekonomikas ministrija rosina neturpināt šo projektu. Šo ierosinājumu valdība vērtēs un balsos par to nākamnedēļ. 

Pēc Straujumas teiktā, lielākās bažas ir par starptautisko rezonansi, ko izraisītu dalības atsaukšana. Tādēļ Ekonomikas ministrijai un Ārlietu ministrijai izteikts lūgums izvērtēt jautājumu no šī aspekta. "Protams, ir svarīgs starptautisks aspekts un tas, ka mēs esam [Eiropas Savienības Padomes] prezidējošā valsts," skaidroja valdības vadītāja. 

Kā skaidroja Ekonomikas ministres Danas Reiznieces-Ozolas pārstāvētās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes loceklis Edgars Tavars, ņemot vērā milzīgo sadārdzinājumu, Latvijas dalība izstādē Expo nebūtu efektīva. Valsts līdzekļus Latvijas popularizēšanai un uzņēmējdarbības un eksporta attīstībai var izmantot arī daudz mērķtiecīgāk un efektīvāk citos pasākumos, tāpēc ZZS aicina koalīcijas partnerus atbalstīt priekšlikumu nepiedalīties Expo, sacīja Tavars. 

Nacionālā apvienība Visu Latvijai- "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK konceptuāli atbalstot ekonomikas ministrijas pozīciju, taču par to vēl lemšot Saeimas frakcijā, lai pieņemtu papildu lēmumu. Kā norādīja apvienības viens no līderiem Imants Parādnieks, ministrijai plānots prasīt izvērtēt, kurš un cik lielā mērā par šo situāciju kopumā ir atbildīgs. 

Kā atzina Straujuma, valsts nevarot maksāt tādas summas par paviljona celtniecību, kādas nosaukuši būvnieki. "Man ir grūti tagad apgalvot, man nav pierādījumu, bet ir iespējams, ka bija vienošanās starp kompānijām, lai paceltu cenu," sacīja valdības vadītāja. 

Kā ziņots, valdība pērnā gada nogalē nolēma, ka Latvija nepiedalīsies starptautiskajā izstādē World Expo 2015 ar iepriekš pieteikto koncepciju ar Latvijas paviljonu ozola formā, taču Ekonomikas ministrijai tika uzdots trīs nedēļu laikā sagatavot priekšlikumus, kā izmantot Latvijai piešķirto zemes platību World Expo teritorijā. 

Reizniece-Ozola iepriekš aģentūrai LETA atzina, ka Latvijas dalība World Expo izmaksās pārāk dārgi, turklāt gatavošanās termiņš ir ļoti īss un saspringts, lai kvalitatīvi īstenotu projektu. Viņa rosināja ministriem neatbalstīt Latvijas dalības turpināšanu World Expo, jo pēdējā brīdī būtiski sadārdzinājās Latvijas paviljona būvniecības izmaksas - par aptuveni 1,6 miljoniem eiro. Ja iepriekš Latvijas paviljona būvniecībai tika atvēlēti 1,6 miljoni eiro, Ekonomikas ministrija izsludinātajā paviljona būvniecības iepirkumā saņēma piedāvājumus, kas paredzēja paviljonu uzbūvēt par nedaudz vairāk kā sešiem miljoniem eiro. Neskatoties uz ekonomikas ministres lūgumu, valdība tomēr lēma piešķirt papildus prasītos līdzekļus, lai Latvija varētu piedalīties World Expo

Pagājušā gada decembrī bez rezultātiem beidzās nākamgad Latvijas paviljona būvniecības iepirkums. Iepirkumā piedalījās divi pretendenti - RBSSkals Būvvadība un Itālijas uzņēmums Paolo Beltrami S.p.A ar Latvijas apakšuzņēmēju SIA Baumeister. RBSSkals Būvvadības piedāvātā līgumcena bija 6,03 miljoni eiro, taču Paolo Beltrami S.p.A - 6,22 miljoni eiro. 

Reizniece-Ozola norādīja, ka abu pretendentu piedāvātās cenas ir līdzīgas, tāpēc aizdomās par abu uzņēmumu iespējamu vienošanos Ekonomikas ministrija vērsās KP. Izvērtējot no Ekonomikas ministrijas saņemto informāciju, KP tomēr nesaskatīja pamatu tālākas izpētes ierosināšanai. 

Latvijas paviljona būvniecību World Expo par 3,1 miljonu eiro bija plānots uzticēt Šveices būvuzņēmumam Adunic AG, kas kā ģenerāluzņēmējs patlaban būvē arī Vācijas un Austrijas paviljonus izstādē World Expo. Taču līgums pagaidām nav noslēgts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits