Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Bengāzī joprojām svin uzvaru

Ir jau satumsis, kad Bengāzī centrā dzirdami šāvieni - tas ir prieks par uzvaru un arī nīstā Lībijas vadoņa Muammara Kadāfi nāvi. Šaušana nav bīstama, jo ieroči vērsti debesīs, un par to neviens neuztraucas. Iespējams, šāvēji ir gados jaunie karotāji. Viņi nesen atgriezušies Bengāzī un joprojām turas kopā.

Dienā satieku dažus no viņiem pilsētas centrā. Atbraukuši ar trim apvidus auto. Uz viena no tiem joprojām atrodas draudīga paskata ložmetējs, turpat arī vairāki zēni, kurus kā visur citur pievelk īsti karavīri. Puiši karojuši Tripolē, tad Benī Valīdā, kur notikušas vēl smagākas cīņas. Daudz biedru krituši, un par iegūto brīvību samaksāta augsta maksa, saka viens no viņiem. Kāds vecāks vīrs, kas pienācis aprunāties ar karavīriem, pastāsta par tautas vienotību: «Tas nekas, ka esmu vecāks, domāju tieši tāpat kā mūsu jaunie karavīri.» Bet mans jautājums, ko šis vīrs domā par M. Kadāfi nonāvēšanu, ir gluži lieks. Šeit nevar satikt cilvēku, kam būtu žēl tik ilgi valdījušā pulkveža. Varbūt tas ir tāpēc, ka atrodos Bengāzī, kur opozīcijas atbalstītāju bijis ļoti daudz. Sirmais vīrs apgalvo, ka arī visā valstī bijušā diktatora pusē neesot bijis liels skaits cilvēku. Ja tagad tie mēģināšot pretoties, viņiem vienkārši nāksies pazust. Nelielā pulkā neesot iespējams iet pretim straumei.

Pilsētas centrā pašā jūras krastmalā atrodas laukums - te noticis desmitiem demonstrāciju, lūgta Allāha palīdzība uzvaras gūšanai un zvērēta uzticība uzsāktajai cīņai. Pie māju sienām ap laukumu daudz kareivīgu plakātu un M. Kadāfi nosodošu saukļu. Dežurē vīri, kas jau vairāk nekā pusgadu sargā šo vietu. Labprāt skatās pretī fotokamerai, rādīdami divus pirkstus V burta formā. Viens no viņiem parāda lielu katlu, kurā tiek vārīta stipra melnā tēja. Kāds puisis līdzās pārdod nelielus karodziņus - tas ir atjaunotais karogs, kas pastāvēja M. Kadāfi gāztā Lībijas karaļa Idrīsa laikā.

Pēc neilga laika mani uzrunā Ali un uzcienā ar kafiju. Sākumā domāju, ka neko no viņa teiktā nesapratīšu, taču viņš negaidītā kārtā izvelk no apziņas vajadzīgos angļu vārdus, kas padara saprotamu arī viņa attieksmi pret svarīgajiem notikumiem: «Kadāfī mūs jau bija satvēris aiz kakla, pat vēl augstāk. Mums pat patiktu, ja viņu sacirstu gabalos un iesviestu jūrā.» Ali uzskata sevi par īstu musulmani un tādu Lībijā esot vairākums. Un tam neesot nekā kopīga ar starptautisko teroristu bin Ladenu. Iespējams, ka līdz ar M. Kadāfi režīma krišanu Ali varēs īstenot savas vēlmes, jo gribot turpināt mācīties, kas iepriekš ģimenes trūkuma dēļ nav bijis iespējams.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits