Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Biškekā nemieri ar bojāgājušajiem; ĀM apzinājusi Latvijas pilsoņus

Vismaz 17 cilvēki nogalināti, bet 142 ievainoti trešdien sadursmēs starp opozīcijas atbalstītājiem un milicijas spēkiem Kirgizstānas galvaspilsētā Biškekā, atsaucoties uz vietējo ziņu aģentūru ziņo Reuters. Kāds anonīms ārkārtas dienestu darbinieks sacījis, ka nogalināti vairāk nekā 50 cilvēku. _Reuters _reportieris informē, ka aptuveni tūkstots opozīcijas atbalstītāju ielauzušies valsts Ģenerālprokuratūras ēkā, izsituši tās logus un nes ārā datorus un citas mantas.

Iepriekš opozīcijas atbalstītāji ieņēma Kirgīzstānas radio un televīzijas centrālos birojus pēc tam, kad sadursmēs ar miliciju nogalināti vismaz pieci cilvēki, vēsta BBC.

Centrālāzijas valsts prezidents Kurmanbeks Bakijevs izsludinājis ārkārtas stāvokli valsts galvaspilsētā Biškekā un vēl trīs pilsētās, jo tur notika opozīcijas atbalstītāju sadursmes ar miliciju, ziņo Reuters.

Asākās sadursmes notikušas Biškekā, kur ir bojāgājušie un ievainotie.

Sadursmes sākušās pēc tam, kad aptuveni pieci tūkstoši cilvēku devušies uz Biškekas centru, lai pieprasītu atbrīvot vairākus opozīcijā esošās Sociāldemokrātiskās partijas līderus, kuri naktī uz trešdienu apcietināti par “īpaši smagu” noziegumu pastrādāšanu.

“Mēs nevēlamies šo sapuvušo varu!” sacīja kāds no opozīcijas atbalstītājiem, kuri sauca : “Nost ar Bakijevu!”.

Daži protestētāji nolaupījuši kādu milicijas bruņumašīnu un ar to centušies izgāzt vārtus, kas ved uz valdības ēku. Savukārt citi gaisā raidījuši šāvienus no kalašņikova automātiem. Redzot, ka situācija kļūst kritiska, milicija atklājusi uguni.

Aculiecinieki stāsta, ka protestētāju rīcība ir haotiska, jo tiem nav līderu, daudzi nemiera cēlāji esot smagā alkohola reibumā.

Jau otro dienu nekārtības noritējušas arī Kirgizstānas rietumu pilsētā Talasā un izcēlušās dienvidos esošajā Narinā.

Talasā aptuveni 10 tūkstoši protestētāju iebruka vietējās milicijas pārvaldes ēkā. Opozīcijas piekritēji otrdienas vakarā ieņēma apgabala administrācijas ēku un naktī uz trešdienu to izdemolēja un aizdedzināja. Nekārtībās Talasā ir ievainoti 85 miliči, vairāk nekā 10 ugunsdzēsēju un 16 vietējie civiliedzīvotāji.

Savukārt Narinā pieci tūkstoši cilvēku ieņēma vietējās administrācijas ēku un iecēla jaunu pašvaldības vadītāju, vēsta AP.

Tāpat opozīcijas mītiņa dalībnieki ieņēma Čujas apgabala administrācijas ēku Tokmakas pilsētā 50 kilometrus no Biškekas. Aculiecinieki vēsta, ka ēkā atrodas simtiem protestētāju, bet daļa mītiņa dalībnieku devušies uz galvaspilsētu.

(papildināta ar Māra Riekstiņa komentāru)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

KOMENTĒ ĀRLIETU MINISTRS MĀRIS RIEKSTIŅŠ:

Ārlietu ministrija ir apzinājusi deviņus Latvijas pilsoņus Kirgizstānā, kuriem nav tieša apdraudējuma, un mēs neesam ieteikuši viņiem pamest šo valsti. Latvija ir lūgusi informāciju Kirgizstānas Ārlietu ministrijai par vardarbību, kas notiek ielās. Šobrīd mēģinām likt bildi kopā no visiem informācijas avotiem, jo ir daudz baumu.

Nebūtu pareizi kādu šobrīd vainot, taču gan opozīcijai ir zināmas robežas, gan valsts iestādēm, kas šobrīd ir pārkāptas, jo ir upuri un daudz ievainoto, taču vainīgos parādīs izmeklēšana.

Tas, ka opozīcija bija nemierā ar situācijas attīstību valstī, bija redzams jau kādu laiku, bet Kirgizstānā ne visi ir Rietumu izpratnes opozicionāri. Daudzi uz ielām ir alkohola reibumā, notiek marodierisms, tādēļ kategorijās melns un balts notiekošo vērtēt ir grūti.

Protesta iemesls ir kombinācija no visa kā - paaugstinās preču cenas, degvielas cenas, opozīciju neapmierina, ka tā ir opozīcijā, ir eksperti, kas izvirza versiju, ka nemieru iemeslu var meklēt ārpus Kirgizstānas robežām.

Protestos piedalās tūkstoši iepretim miljoniem iedzīvotāju, tādēļ tos šobrīd nevar raksturot kā ārkārtīgi masveidīgas akcijas. Taču tiek prognozēts, ka naktī tās varētu turpināties un vērsties plašumā.


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits