Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Brazīlijas eksprezidents Lula ignorē tiesneša rīkojumu par cietumsoda izciešanu

Bijušais Brazīlijas prezidents Luiss Inasiu Lula da Silva piektdien ignorēja tiesneša rīkojumu, saskaņā ar kuru viņam bija jāierodas policijā, lai sāktu izciest 12 gadu cietumsodu par korupciju.

Tiesnesis Seržiu Moro, kurš vada Brazīlijas plašo pretkorupcijas izmeklēšanu, ceturtdien izdeva rīkojumu, ka Lulam 24 stundu laikā jāierodas policijā Kuritibas pilsētā, kur bāzēta Moro vadītā izmeklēšana. Ierašanās termiņš bija līdz plkst.17 piektdien pēc vietējā laika (plkst.23 pēc Latvijas laika).

72 gadus vecais Lula piektdienas pēcpusdienā piedalījās savu atbalstītāju mītiņā metālapstrādes strādnieku arodbiedrības ēkā Sanbernardu du Kampu pilsētā, kas atrodas Sanpaulu tuvumā simtiem kilometru attālumā no Kuritibas.

Moro bija paziņojis, ka Lulam jau ir sagatavota atsevišķa kamera ar savu tualeti, un labprātīgas ierašanās gadījumā viņam netiks uzlikti rokudzelži.

Vēl nav zināms, kāds būs nākamais varas iestāžu solis pēc tiesneša rīkojuma ignorēšanas, tomēr mediji ziņoja, ka Lulas advokāti vedot sarunas par viņa padošanos policijai.

Tā kā Lula atrodas savu atbalstītāju lokā, policijai nav iespējams viņu aizturēt ar spēku, neiesaistoties konfliktā ar pūli.

Lula lielāko daļu piektdienas pavadīja cerībā, ka valsts augstākā apelāciju tiesa – Augstākais justīcijas tribunāls – uz laiku apturēs viņa aresta orderi. Viņa lūgums tomēr tika noraidīts neilgi pirms minētā termiņa beigām.

Lula pērn tika notiesāts par grezna dzīvokļa pieņemšanu no kāda būvniecības uzņēmuma, kurš centās iegūt celtniecības līgumus ar valsts kontrolēto naftas kompāniju Petrobras. Zemākas instances tiesa janvārī noraidīja viņa apelāciju un palielināja viņam piespriesto cietumsodu no deviņiem līdz 12 gadiem.

Daudziem par pārsteigumu, Lula joprojām bauda lielu popularitāti, un aptaujas liecina, ka viņš oktobrī varētu uzvarēt prezidenta vēlēšanās, ievērojami apsteidzot visus savus iespējamos sāncenšus.

Brazīlijas likumi aizliedz kandidēt uz publiskiem amatiem krimināli tiesātām personām, taču arī šo normu Lula varētu apstrīdēt tiesā, uzsākot vēl vienu ilgstošu prāvu.

Brazīlijas mediji norāda, ka bijušais prezidents, domājams,

uzturēs savu kampaņu, cik ilgi vien iespējams, un turpinās to pat pēc nonākšanas cietumā. Pat ja viņam neatgriezeniski tiks liegts pašam startēt, viņš var saglabāt intrigu, savu atbalstu kādam no kandidātiem izsakot pēdējā brīdī pirms 7.oktobrī paredzētās vēlēšanu pirmās kārtas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits