Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Britu eksministru tiesās par aizturēto izdošanu Kadafi Lībijai

Bijušo Lielbritānijas ārlietu ministru Džeku Strovu tiesā iesūdzējuši divi Lībijas pilsoņi, kas ar britu līdzdalību nolaupīti Bangkokā un Honkongā, izdoti Muamara Kadafi režīmam un tad Lībijā spīdzināti, trešdien pavēstīja prasības iesniedzēju advokāti.

Abdelhakims Belhadžs, kurš pēc Kadafi gāšanas ir kļuvis par Tripoles militāro komandieri, un vēl viens bijušā diktatora oponents Sami as Saadi apgalvo, ka viņu nelegālajā izdošanā Lībijai 2004. gadā iesaistīti ir briti.

Prasība pret Strovu tiesā iesniegta pēc tam, kad presē parādījās ziņas, ka premjerministra Tonija Blēra valdības ārlietu ministrs apstiprinājis vīriešu sagūstīšanu un nogādāšanu Kadafi pārvaldītajā Lībijā. "Civilprasība ir pret Strova kungu personīgi, lai sauktu viņu pie atbildības saistībā ar apsūdzībām, ka viņš ir vainīgs spīdzināšanā un dienesta pilnvaru pārsniegšanā, ieņemot valsts amatu," teikts Lī Dejas un partneru advokātu biroja paziņojumā.

Belhadžs un Saadi jau ir iesūdzējuši tiesā britu valdību un izlūkdienesta MI6 terorisma apkarošanas nodaļas priekšnieku Marku Allenu, atklātībā nākot dokumentiem, ka viņš bijis tieši iesaistīts viņu izdošanā.

Belhadžu 2004.gadā ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes aģenti aizturēja Bangkokā un tad viņš ar britu palīdzību piespiedu kārtā nogādāts atpakaļ Lībijā, kur turēts apcietinājumā bēdīgi slavenajā Abu Salimas cietumā, liecina dokumenti, kas pēc Kadafi gāšanas atrasti diktatora arhīvos.

Savukārt Saadi apgalvo, ka viņu britu aģenti 2004.gadā aizturējuši Honkangā un tad nogādājuši atpakaļ Lībijā, kur viņš vairākus gadus spīdzināts. "Kad izraisās šādi skandāli, pasūtītāji teju vienmēr izvairās no atbildības. Vienreiz ir iespēja, ka notikumi varētu risināties atšķirīgi," sacīja kampaņas organizācijas Reprieve pārstāve Korija Kraidere.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzina, lai atbrīvotu tiltu sagrāvušo kuģi

Kontrolētā eksplozijā pirmdien ASV pilsētā Baltimorā tika saspridzinātas martā sabrukušā Frānsisa Skota Kija tilta laiduma metāla konstrukcijas, lai atbrīvotu pie tilta balsta iestrēgušo ko...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits