Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Hôtel Plaza Athénée Parīzē ir viena no tām deviņām viesnīcām, kuru vairākas sabiedrībā pazīstamas personas aicinājušas boikotēt

Brunejas ieviestais nāvessods homoseksuāļiem var atspēlēties sultāna viesnīcu biznesam

Pēc tam, kad stājušies spēkā 2014. gadā Brunejas sultāna Hasanala Bolkias izziņotie šariata likumi, kas paredz nāvessodu par geju seksuālajām attiecībām un laulības pārkāpšanu, cilvēktiesību aktīvisti, tostarp tādas pasaules mēroga slavenības kā aktieris Džordžs Klūnijs, aicinājuši boikotēt Brunejai piederošās luksusa viesnīcas ārzemēs, vēsta BBC. Vairāku viesnīcu sociālo tīklu konti jau slēgti.

Brunejai veltītā kritika pieņēmās spēkā arī pēc tam, kad populārā ASV sarunu šovu vadītāja Elena Didženeresa savā raidījumā nosauca deviņas viesnīcas, kas pieder Brunejai, un aicināja tās boikotēt.

"Rīt Bruneja sāks piekopt praksi, ka homoseksuāli cilvēki jānomētā ar akmeņiem līdz nāvei. Mums kaut kas jādara lietas labā, tagad. Lūdzu, boikotējiet šīs viesnīcas, kas pieder Brunejas sultānam. Neklusējiet, ļaujiet jūsu balsīm tikt sadzirdētām," vietnē Twitter aicināja Didženeresa.

Ierakstam pievienots attēls ar deviņām viesnīcām:

  • Hotel Bel-Air (Losandželosa, ASV)
  • The Beverly Hills Hotel (Beverlihilza, ASV)
  • The Dorchester (Londona, Lielbritānija)
  • 45 Park Lane (Londona, Lielbritānija)
  • Coworth Park (Eskota, Lielbritānija)
  • Le Meurice (Parīze, Francija)
  • Hôtel Plaza Athénée (Parīze, Francija)
  • Hotel Eden (Roma, Itālija)
  • Hotel Principle di Savoia (Milāna, Itālija)

Piektdienas pēcpusdienā ar Didženeresas tvītu bija dalījušies vairāk nekā 115 tūkstoši Twitter lietotāju, tas vairāk nekā 170 tūkstošu reižu atzīmēts ar "Patīk".

Rezultātā astoņu viesnīcu konti vietnē Twitter atspējoti un nav pieejami, kaut ne visi no tiem izdzēsti pilnībā, raksta BBC. Pašlaik redzams ir tikai Hotel Principle di Savoia sociālo tīklu konts, taču konta ievietotais saturs arī lasītājiem vairs nav pieejams.

Instagram izdzēsti sešu viesnīcu konti, bet Le Meurice, Hôtel Plaza Athénée un Hotel Eden kontiem uzlikts iestatījums "Privāts". 

Vietnē Facebook atspējoti visu deviņu viesnīcu konti. Mēģinājums tos aplūkot beidzas ar kļūmes paziņojumu.

Kompānija Dorchester Collection, kas pārvalda sultānam piederošās viesnīcas, tīmeklī uz kritiku reaģēja ar paziņojumu: "Mēs nepacietīsim nekāda veida diskrimināciju." Tieši viesnīcas pārraugošā kompānija uz kritikas vilni sociālajos tīklos nolēma reaģēt, kontus padarot nepieejamus.

Savukārt populārā vietne TripAdvisor, kuru daudzi izmanto kā ceļvedi, izvēloties galamērķus un pakalpojumu sniedzējus tūrisma braucienu laikā, savā platformā atspējojusi iespēju pievienot atsauksmes par minētajām viesnīcām. TripAdvisor gan šo lēmumu skaidro ar centieniem izslēgt iespēju, ka recenzijas par viesnīcām raksta cilvēki, kas tur nemaz nav bijuši, bet cer izmantot šo iespēju, lai paustu savus politiskos uzskatus un viedokli par Brunejas ieviestajiem likumiem.

Sekas pēc Brunejas ieviestajiem nežēlīgajiem miesas sodiem nav ierobežotas tikai viesnīcu sektorā. Piemēram, aviokompānija Virgin Australia jau pārtraukusi līgumattiecības ar Brunejas aviokompāniju Royal Brunei Airlines.

Izskan gan arī viedokļi pret viesnīcu boikotu, norādot, ka par sultāna lēmumu tagad cietīs viesnīcu darbinieki ārzemēs, kuriem ar Brunejas monarha politiku nav nekāda sakara.

Jau ziņots, ka Brunejā stājušies spēkā likumi, kas par laulības pārkāpšanu un homoseksuālām attiecībām paredz nāvessodu, notiesāto nomētājot ar akmeņiem. Par zādzību paredzēta rokas nociršana. Savukārt par abortu pienāksies publisks pēriens. Krimināli sodāms būs arī mēģinājums citai reliģijai pievērst jauniešus, kas nav sasnieguši 18 gadu vecumu. Līdz šim Brunejā homoseksuālas attiecības bija sodāmas ar 10 gadiem cietumā, bet nāvessods šajā valstī nav izpildīts kopš 1957. gada.

 

 

 

Top komentāri

JanisT
J
Redzētu ko te gudrīši teiktu, ka viņus pašus tā sodītu par laulības pārkāpšanu?
ejT
e
Latvijā ari vajadzētu bargākus sodus,ja zodz ,nocērt roku un tā tālāk,varbūt tad Latvija nebūtu izzagta
ļuļa
ļ
varbūt vienreiz vajag beigt liekuļot, ko? saudu arābijā nomētā ar akmeņiem, cērt galvas, per līdz nāvei, bet pret saudiem nekādas sankcijas ieviestas netiek. pat pēc tam, kad saudi dzīvu žurnālistu sazāģēja, arī nekas nenotika. riebjas šitā rietumu divkosība un liekulība, kur klūnijs aicina boikotēt saudu arābiju? kāpēc jeņķi joprojām piegādā saudiem ieročus, lai šie var bumbot jemenu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits