Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Bukarestē tiesas priekšā stājas gleznu zādzībā apsūdzētie rumāņi

Bukarestē otrdien tiesas priekšā stājās gleznu zādzībā apsūdzētie rumāņi. Zādzība notika naktī uz 2012.gada 16.oktobri Roterdamas Kunsthal muzejā. Tika nozagtas septiņas gleznas, tostarp ļoti vērtīgi Pikaso, Matisa, Monē un Gogēna darbi.

Kā liecina policijas publiskotais saraksts, muzejā nozagta Pablo Pikaso glezna "Arlekīna galva", Anrī Matisa "Lasītāja baltā un dzeltenā", Kloda Monē "Voterlū tilts, Londona", Pola Gogēna "Sieviete pie atvērta loga", Mejera de Hāna "Pašportrets" un Luciana Freida "Sieviete ar aizvērtām acīm".

Neilgi pēc tiesas sēdes sākuma lietas izskatīšana tika pārcelta uz 10.septembri, lai izvērtētu vairākus juridiskus jautājumus, tostarp prasību dažus apsūdzētos atbrīvot pret drošības naudu. Viens no sešiem apsūdzētajiem joprojām bēguļo, un viņš tiks tiesāts aizmuguriski.

Galvenais apsūdzētais Radu Dogaru atzinis savu vainu, taču izmeklētāji joprojām cenšas noskaidrot, kas noticis ar septiņām nozagtajām gleznām. Neilgi pirms tiesas sēdes sākuma Dogaru advokāts pavēstīja, ka viņa klients piedāvājis atgriezt piecas gleznas apmaiņā pret garantijām, ka viņš tiks tiesāts Nīderlandē, nevis Rumānijā. Atlikušās divas gleznas Dogaru nav pieminējis, un advokāts norādīja, ka nevar apstiprināt, vai nozagtie meistardarbi joprojām ir pie Dogaru.

Dogaru māte Olga šogad prokuroriem apgalvoja, ka nozagtās gleznas sadedzinājusi, lai iznīcinātu pierādījumus un pasargātu savu dēlu, taču pagājušajā mēnesī viņa šo paziņojumu atsauca. Rumānijas Vēstures muzeja ekspertu veiktā analīze atklāja, ka Dogaru mātes mājas krāsnī atrastajos pelnos apstiprinātas trīs gleznu paliekas un rāmjos izmantotās naglas, kādas bija sastopamas pirms 19.gadsimta nogales. Muzejs gan nevarēja apstiprināt, vai tikuši sadedzināti tieši Roterdamā nozagtie mākslas darbi.

Kopējā Roterdamā nozagto gleznu vērtība saskaņā ar prokuratūras aprēķiniem ir 18 miljoni eiro (12,65 miljoni latu), taču eksperti lēš, ka patiesā vērtība varētu būt pat 100 miljoni eiro (70,28 miljoni latu). Aizdomās turamie centās pārdot vērtīgo guvumu, taču nesekmīgi.

Dogaru jau iepriekš bija nonācis policijas redzeslokā, un pret viņu sākta izmeklēšana aizdomās par slepkavību un cilvēku kontrabandu. Ja tiesa atzīs viņa vainu "zādzībā ar īpaši nopietnām sekām", viņam draud līdz pat 20 gadu cietumsods.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits