Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Čavesa mirstīgās atliekas līdz bērēm novietotas Karakasas Kara akadēmijā

Venecuēlas prezidenta Ugo Čavesa mirstīgās atliekas trešdien novietotas Karakasas Kara akadēmijā, kur nelaiķim cieņu apliecināja viņa tuvākie cilvēki un sabiedrotie, kā arī Argentīnas, Urugvajas un Bolīvijas prezidenti.

Čavess mira otrdien 58 gadu vecumā pēc divus gadus ilgas cīņas ar vēzi. Valstī ir izsludinātas septiņas dienas ilgas sēras. Čavesa bēres paredzētas piektdien.

Trešdien Čavesa mirstīgās atliekas no armijas hospitāļa, kurā viņš nomira, tika pārvestas uz Karakasas Kara akadēmiju. Svinīgais gājiens ilga septiņas stundas un to klātienē vēroja simtiem tūkstoši cilvēku, kuri māja ar karogiem, ziediem un skandēja "Čavess ir dzīvs!". Daudzi bija tērpušies Venecuēlas karoga krāsās.

Līdzās katafalkam soļoja arī Venecuēlas viceprezidents Nikolass Maduro, kuru Čavess nosaucis par savu pēcteci, un Bolīvijas prezidents Evo Moraless.

Čavesa zārks pusatvērts novietots akadēmijā, kur līdz piektdienas bēru ceremonijai no viņa varēs atvadīties tauta.

Čavesa nāve ir satricinājusi valsti un satriekusi miljoniem viņa atbalstītāju, kas jūsmoja par viņa harizmātisko stilu un pret ASV vērsto retoriku, kā arī baudīja naftas industrijas finansēto politiku, kuras ietvaros tika subsidēta pārtika, bet ilgi novārtā pamestajiem trūcīgo rajoniem nodrošinātas bezmaksas veselības klīnikas.

Venecuēlas tautai līdzjūtību izteikuši starptautiskās sabiedrības līderi, valstu vadītāji un prominences, arī ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns un Holivudas kinorežisors Olivers Stouns. Saistībā ar Čavesa nāvi trīs dienu sēras izsludinātas arī Kubā un Baltkrievijā.

Gaidāms, ka nākamo 30 dienu laikā tiks izsludinātas jaunas vēlēšanas, kurās Maduro startēs kā valdošās Apvienotās sociālistu partijas (PSUV) kandidāts. Līdz vēlēšanām prezidenta pienākumus pildīs Maduro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits