Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Čehijā aiztur personas, kas alkoholam pievienoja metilspirtu, izraisot masu saindēšanos

Čehijas policija arestējusi divas personas, kuras tiek turētas aizdomās par apzinātu masveidīgās saindēšanās izraisīšanu. No saindēšanās ar metilspirtu Čehijā miruši jau 25 cilvēki.

Policija uzskata, ka aizdomās turamie apzināti Čehijas tirgū pieejamajā alkohola sastāvā iekļāva letālu metilspirta un etanola sajaukumu.

"Mēs zinām avotu un esam noskaidrojuši, kā alkohols nokļuva tirgū," apstiprināja policijas priekšnieks Martins Červičeks.

Aizturētajiem, ja viņi tiks atzīti par vainīgiem, varētu draudēt 12 līdz pat 20 gadu cietumsods par "sabiedrības apdraudēšanu".

Kā atklāja prokurors Romans Kafka, augusta beigās vai septembra sākumā aizturētie vīrieši "apzināti izgatavoja spēcīgu metilspirta un etanola sajaukumu".

"Viņi apzināti sajauca [šīs vielas] un nodeva šo maisījumu kādai personai, kura, kā jau viņi to zināja, bija alkohola izplatītājs. Viņi apzinājās, ka šis brutālais sajaukumus tiks piejaukts alkoholam un nodots izplatīšanai," skaidroja prokurors.

Kopš septembra sākuma no saindēšanās ar metilspirtu Čehijā dzīvību zaudējuši 25 cilvēki, bet vēl vairāki desmiti cietušo hospitalizēti. Daudzu cietušo stāvoklis tiek raksturots kā smags - daļa no viņiem atrodas mākslīgi izraisītā komā, citi zaudējuši redzi.

"Mēs esam reģistrējuši 25 bojāgājušos, teju 40 hospitalizēti, 42 cilvēkiem izvirzītas apsūdzības, 22 atrodas apcietinājumā," apstiprināja policijas pārstāve.

Reaģējot uz masveida saindēšanos, 14.septembrī Čehijā tika aizliegta valstī ražotu par 20 grādiem stiprāku alkoholisko dzērienu tirdzniecība. Pēc nedēļas aizliegums tika noteikts arī alkohola eksportam.

Taču, lai gan potenciāli letālā alkohola avots ir noskaidrots, Čehijas atbildīgie dienesti vēl nebūt nevar atviegloti uzelpot, jo tirgū pieejami vēl līdz pat 15 000 litru bīstamā alkohola, uzsvēra policijas priekšnieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits