Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Čīle nosaka koronavīrusa karantīnu galvaspilsētai Santjago

Čīles valdība trešdien noteica obligātu totālu karantīnu galvaspilsētas Santjago apgabala septiņiem miljoniem iedzīvotāju pēc tam, kad varas iestādes bija ziņojušas par Covid-19 infekcijas gadījumu skaita pieaugumu par 60% 24 stundu laikā, dodot triecienu cerībām uz ekonomikas drīzu atkalatvēršanu.

"Vissmagākais pasākums, par kuru man jāpaziņo, ir totāla karantīna Santjago Galvaspilsētas apgabalam," kurā atrodas 80% no vairāk nekā 34 000 Čīlē apstiprinātajiem jaunā koronavīrusa gadījumiem, sacīja veselības ministrs Haime Manaličs.

Ministrs sacīja, ka karantīnas noteikšana, tostarp vairākos rajonos, kur agrākie ierobežojošie pasākumi ir tikuši atcelti, ir nepieciešama pēc 2260 jauniem inficēšanās gadījumiem un 12 jauniem nāves gadījumiem pēdējo 24 stundu laikā.

Pirms paziņojuma par karantīnas noteikšanu valdība lūdza Starptautisko valūtas fondu (SVF) piešķirt elastīgu kredītlīniju apmēram 23,8 miljardu ASV dolāru (22 miljardu eiro) apmērā uz nākamajiem diviem gadiem.

Kredītlīnija palīdzētu atjaunot ekonomiku pēc vairākus mēnešus ilgiem masu protestiem pret prezidenta Sebastjana Piņeras valdību, kuru doto triecienu valsts ieņēmumiem saasināja koronavīrusa pandēmija. 

Karantīna stāsies spēkā piektdien plkst.22 (sestdien plkst.5 pēc Latvijas laika). Tās laikā iedzīvotājiem būs ļauts atstāt mājas tikai tādu svarīgu iemeslu dēļ kā pārtikas vai medikamentu iegāde.

Čīle līdz šim bija izvēlējusies selektīvas karantīnas stratēģiju cīņā pret Covid-19 pandēmiju. Santjago un citās lielpilsētās bija noteiktas komandanta stundas, bet karantīna aprobežojās ar rajoniem, kur bija liels infekcijas gadījumu skaits.

Čīlē arī ir visaktīvākā Covid-19 testēšana Latīņamerikā. Valstī tiek veikti 14 000 testu dienā, un līdz šim ir veikti pavisam aptuveni 200 000 testu.

Valdību ir uztraucis inficēšanās gadījumu skaita pieaugums Santjago pēdējās 10 dienās, un pagājušonedēļ tā noteica jaunus stingrus pašizolācijas pasākumus trijos biezi apdzīvotos rajonos. 

Čīles valdība ātri reaģēja uz pirmajiem Covid-19 gadījumiem 3.martā, ieviešot komandanta stundu valsts mērogā un selektīvas karantīnas rajonos ar lielu infekcijas gadījumu skaitu.

Sociālās distancēšanas pasākumu ietvaros tika slēgtas mācību iestādes un uzņēmumi, kā arī ierobežota sabiedriskā transporta kustība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits