Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Čīles ogļračus varētu sasniegt jau sestdien

Parādījusies cerība, ka sestdien varētu beigt urbt vienu no trim šahtām, kas paredzētas, lai virszemē nogādātu 33 Čīles ogļračus, kuri kopš 5. augusta iesprostoti 700 metru dziļumā. Piektdien urbums, kas nodēvēts par Plānu B, bija sasniedzis 530 metru dziļumu - līdz galamērķim atlikuši aptuveni 90 metru, paziņoja Čīles kalnrūpniecības ministrs Lorenss Golborns.

Pēc tam, kad urbšanas darbi būs beigušies, inženieri pārbaudīs, vai šahta ir pietiekami droša, lai sāktu ogļraču nogādāšanu augšā. Iespējams, ka šahtas sienas vajadzēs noklāt ar metālu, lai palielinātu drošību, vēsta BBC. L. Golborns sacīja, ka glābšanas darbi nesāksies, ja šahta nebūs pilnībā pabeigta.Savukārt Čīles veselības ministrs Haime Manališs aicinājis valsts iedzīvotājus būt pacietīgiem, jo urbuma pabeigšana nenozīmēs tūlītēju pirmo ogļraču izcelšanu. «Ir jāaizvāc visa urbšanas tehnika, jānovieto ceļamkrāni un jāsaliek glābšanas ekipējums,» H. Manališs sacīja aģentūrai AFP. «Vismaz trīs vai četras dienas būs nepieciešamas, pat neņemot vērā iespējamo vajadzību nostiprināt šahtu.» Viņš arī piebilda, ka pazemē iesprostotie uz visu raugoties mierīgāk nekā virszemē esošie.Jāatgādina, ka 5. augustā nezināmu iemeslu dēļ iegruva Sanhosē raktuves un tikai pēc divām nedēļām tapa skaidrs, ka visi lejā palikušie ogļrači ir sveiki un veseli. Čīles valdība prātoja, kā viņus dabūt virszemē. Tika nolemts urbt trīs glābšanas šahtas, pa kurām ar speciālas kapsulas palīdzību strādniekus uzceltu augšā.Sākotnēji tika lēsts, ka urbšanas darbi varētu beigties ne agrāk kā pēc Ziemassvētkiem, tomēr vēlāk tika ziņots, ka viss virzās straujāk, nekā cerēts, tāpēc iesprostotos varētu atbrīvot jau pirms 1. novembra.Strādnieku izcelšanu veiks ar trim īpašām glābšanas kapsulām, kuras izgatavotas Čīles Kara flotes kuģu būvētavā. Vispirms pie strādniekiem nolaidīsies glābēji, kas apmācīs, kā rīkoties ar kapsulu. Katra strādnieka nogādāšana augšā varētu aizņemt stundu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits