Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Cīņā ar pandēmiju Japāna ievieš jaunus ierobežojumus Tokijā

Japānas premjerministrs Josihide Suga paaugstinājis trauksmes līmeni Tokijā, ļaujot galvaspilsētā pastiprināt ierobežojumus, lai samazinātu lipīgākā koronavīrusa paveida izplatīšanos pirms olimpiskajām spēlēm vasarā.

Vakcinācija pret jauno koronavīrusu Japānā norit lēni un vairums galvaspilsētas iedzīvotāju vēl nav sapotējušies, bet vīruss tikmēr turpina strauji izplatīties.

Premjerministra lēmums paaugstināt trauksmes līmeni ļaus Tokijas gubernatoram saīsināt bāru un restorānu darba laiku, piemērot sodus ierobežojumu pārkāpējiem un kompensācijas tiem, kas ierobežojumus ievēro.

Jaunie noteikumi stāsies spēkā pirmdien un paliks spēkā līdz 11.maijam.

Tokijā daudzi inficēšanās gadījumi saistīti ar nakts dzīvi un restorānu un bāru apmeklēšanu, bet pēdējā laikā inficēto skaits pieaudzis arī darbavietās, pansionātos un skolās.

Suga paaugstināja trauksmes līmeni arī Kioto, Japānas rietumos, un Okinavā, kur pēdējo nedēļu laikā novērojama strauja vīrusa izplatīšanās. Tur paaugstinātais trauksmes līmenis būs spēkā līdz 5.maijam, kad Japānā noslēgsies brīvdienu nedēļa.

Pirmdien trauksmes līmenis tika paaugstināts vēl trīs citās prefektūrās - Osakā, Hjogo un Mijagi. Strauja vīrusa izplatīšanās tur vērojama kopš marta sākuma. Neilgi pirms tam Japāna atviegloja daļējo karantīnas režīmu, kas bija spēkā kopš janvāra.

Pirms nepilnām trim nedēļām ārkārtas situācija Tokijā tika atcelta, un valdība tikusi kritizēta par kavēšanos ar ierobežojumu ieviešanu, lai vēl vairāk nekaitētu ekonomikai.

Tokijas gubernatore Juriko Koike ceturtdien lūdza valdību paaugstināt trauksmes līmeni galvaspilsētā, un pauda bažas par vīrusa straujo izplatību un jaunajiem vīrusa variantiem. Viņa aicināja iedzīvotājus izvairīties no ceļošanas un ievērot sociālo distancēšanos. Gaidāms, ka viņa izdos rīkojumu bāriem un restorāniem ierobežot savu darba laiku līdz plkst.20 vakarā.

Japānā pirmo vakcīnas devu saņēmuši aptuveni miljons cilvēku jeb 1% no iedzīvotājiem, un vīrusa uzliesmojumi var vēl vairāk aizkavēt pasākumus, kas saistīti ar olimpiskajām spēlēm.

Vakcinācija pret jauno koronavīrusu Japānā sākās februāra vidū un pirmie tika vakcinēti medicīnas darbinieki. Plānots, ka nākamnedēļ tiks sākta veco ļaužu potēšana, kas turpināsies līdz jūnijam. Pārējiem uz vakcīnām, visticamāk, nāksies gaidīt līdz jūlijam, kas nozīmē, ka Japānai būs gandrīz neiespējami panākt pūļa imunitāti līdz olimpiskajām spēlēm.

Tokijas olimpiskās spēles koronavīrusa pandēmijas dēļ tika pārceltas par gadu un to norise plānota no 23.jūlija līdz 8.augustam. Savukārt paralimpiskās spēles šovasar iecerētas no 24.augusta līdz 5.septembrim.

Kopš 1948.gada vasaras olimpiskās spēles notikušas ik pēc četriem gadiem. Lai gan olimpiskās spēles pieredzēja boikotus, teroraktus un protestus, tās ne reizi netika pārceltas, taču šoreiz koronavīrusa straujā izplatība pasaulē liedza sportistiem pērnvasar pulcēties Tokijā.

Pasaules vēsturē līdz šim atceltas tikai trīs olimpiskās spēles un visos gadījumos tas notika kara dēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits