Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Pat ja viss noritēs gludi, 12 zēnu un viņu trenera izvešana no alas var prasīt 2-3 dienas

"D-diena" ir klāt - sākta Taizemē alā iesprostoto zēnu bīstamā evakuācija

Tuvojoties spēcīgām lietavām, glābēji nolēmuši rīkoties, un Taizemē alu labirintā iesprostoto pusaudžu glābšanas operācijā sākusies bīstamākā fāze - riskantais ceļš cauri šaurajām, applūdušajām ejām līdz brīvībai, vēsta ārvalstu mediji. Zēnus, kuri nekad iepriekš nav niruši (daļa pat neprot peldēt), katru pavadīs divi pieredzējuši nirēji, kuri turklāt arī turēs zēniem paredzētā gaisa balonus, lai mazinātu risku, ka zēni var kaut kur aizķerties vai iesprūst.

12 pusaudži, vecumā no 11 līz 16 gadiem, un viņu futbola komandas treneris alu labirintā iesprostoti jau divas nedēļas - viņus no ārpasaules noslēdza spēcīgu lietavu nestais ūdens, kas piepildīja šaurās ejas. 

Līdz šim glābēji centās "triecientempā", izmantojot desmitiem sūkņus, atbrīvot ejas no ūdens, taču šis process notika ļoti lēnu, un kuru katru brīdi spēcīgās lietusgāzes atsāksies. 

Niršana tika uzskatīta par bīstamāko evakuācijas scenāriju - to pierāda arī traģiskais notikums, kad glābšanas operācijas laikā bojā gāja bijušais Taizemes flotes specvienības seržants, kurš bija ļoti pieredzējis akvalangists. Tomēr pagaidām izskatās, ka citas iespējas ir izsmeltas.

Kopš zēnu atrašanas pagājušajā pirmdienā glābēji viņus baroja ar augstas uzturvērtības pārtiku, lai viņi būtu gana spēcīgi brīdim, kad jāuzsāk evakuācija. Tāpat zēnus aprūpēja profesionāli mediķi, bet nirēji centās iemācīt pamata iemaņas peldēšanā un niršanā.

Alu sistēmas ārpusē bez neskaitāmiem glābšanas operācijā iesaistītajiem pulcējas gan zēnu tuvinieki, gan preses pārstāvji, bet svētdien žurnālistiem norādīts, ka jāatbrīvo teritorija pie ieejas alā, tādējādi izraisot minējumus, ka kuru katru brīdi sāksies mēģinājums zēnus izvest no alas. 

Operācijas vadītājs Narongsaks Osotanakorns pēcāk apstiprināja - 18 nirēji devušies pie iesprostotās grupas, lai sāktu evakuāciju. "Šī ir "D-diena" (atsauce uz vērienīgo sabiedroto desantu Normandijā Otrā pasaules kara laikā). Zēni ir gatavi stāties pretī visiem izaicinājumiem," skaidroja Osotanakorns, piebilstot, ka visu veselības stāvokli novērtējuši mediķi un atzinuši, ka pusaudži bīstamajam ceļojumam līdz brīvībai ir gatavi gan fiziski, gan psiholoģiski.



Pat ja pirmo pusaudžu evakuācija uzsākta šobrīd, paies daudzas stundas, pirms viņi ieraudzīs dienas gaismu - pieredzējušiem nirējiem ceļš līdz kambarim, kurā tika atrasta zēnu grupa, un atpakaļ prasīja 11 stundas (sešas stundas turpceļā, piecas atpakaļ). Pavadot un sargājot jaunieti, kurš nav pieredzējis nirējs, ceļš, visticamāk, būs jāmēro vēl ilgāk. Ja viss noritēs pēc plāna, kopumā var paiet pat trīs dienas, līdz visi būs nogādāti drošībā. 

Gatavojot evakuāciju, glābēji jau izvietojuši virves, kas kalpos kā orientieris alu sistēmā, kur valda pilnīga tumsa. Katru no jauniešiem pavadīs divi glābēji. Vissarežģītākā vieta ir aptuveni pusceļā līdz izejai - tur applūdusī eja ir tik šaura, ka nirējiem jānovelk skābekļa baloni, lai izsprauktos cauri. Pēc tam sagaidāms, ka notiks īslaicīga atpūta alu kambarī tuvāk izejai, kurā šobrīd izveidots glābšanas operācijas komandcentrs. Pēc tam visi pusaudži tiks nogādāti slimnīcā, lai tiktu pārbaudīts viņu veselības stāvoklis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits