Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Dalailamu apsūdz separātismā

Ar krāšņu un ideoloģiski uzlādētu uzvedumu otrdien Tibetas galvaspilsētā Lhasā atzīmēta 50. gadadiena, kopš Ķīnas komunistu valdība reģionam piešķīra autonomijas statusu. Ķīnas centrālā valdība paziņojusi, ka tās paspārnē Tibeta pēdējā pusgadsimta laikā ir uzplaukusi, un apsūdzēja trimdā Indijā dzīvojošo tibetiešu garīgo līderi dalailamu separātisma uzkurināšanā.

Aktīvisti izmantojuši gadadienu, lai norādītu uz slikto cilvēktiesību stāvokli Tibetā.Ceremonijā, kas notika dalailamas kādreizējās rezidences - Potalas pils - pakājē, dažādus mākslinieciskus priekšnesumus sniedza aptuveni 6000 mūziķu un dejotāju, kas bija tērpušies tradicionālajos tibetiešu tērpos. Notika arī parāde, kurai pa priekšu maršēja cilvēki, kas nesa milzīgu Ķīnas ģerboni un attēlus ar visiem līdzšinējiem valsts vadītājiem. Viņiem sekoja Ķīnas Tautas atbrīvošanas armijas karavīri, vēsta AP.Pasākuma dalībniekus un 20 tūkstošus apmeklētāju uzrunāja Komunistiskās partijas augstākās lēmējinstitūcijas - Politbiroja Pastāvīgās komitejas - loceklis Jui Džeņšens, kurš ir ceturtā ietekmīgākā Ķīnas amatpersona. "Pēdējos 50 gadus Ķīnas Komunistiskā partija un tibetiešu tauta pārveidojusi atpalikušo seno Tibetu par plaukstoši sociālistisku jauno Tibetu," sacīja Jui Džeņšens, piebilstot, ka šajā laikā Tibetas iekšzemes kopprodukts ir pieaudzis 68 reizes.Viņš arī paziņoja, ka dalailama, kas 1989.gadā saņēma Nobela Miera prēmiju, ir vardarbīgs separātists, kas vēlas šķelt Ķīnas vienotību. "Dažādu tautību cilvēki ir iesaistījušies cīņā pret separātismu, nepārtraukti traucējot dalailamas kliķes un naidīgu ārvalstu spēku šķeltnieciskajām un kaitnieciskajām aktivitātēm," Jui Džeņšenu citē ziņu aģentūra Reuters.Ķīnas valdības mediji šonedēļ izvērsuši dalailamas nomelnošanas kampaņu. Tabloīds_ Global Times _dēvēja viņu par "krāpnieku" un "cietsirdīgo valdnieku trimdā".14. dalailama jeb Tibetas tradicionālais budistu līderis pameta dzimteni 1959. gadā pēc neveiksmīgas budistu sacelšanās pret Ķīnas komunistu režīmu, kura karaspēks reģionu okupēja (Pekina to sauc par "miermīlīgu atbrīvošanu") 1950. gadā. Kopš tā laika viņš iestājas par plašāku Tibetas autonomiju Ķīnas sastāvā, nevis par reģiona neatkarību, kā mēdz apgalvot Pekina.Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 9. septembra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits