Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Dienvidsudāna atvelk armiju no strīdīgā robežreģiona

Dienvidsudānas prezidents Salva Kīrs piektdien devis rīkojumu nekavējoties atvilkt karaspēku no apstrīdētā Higligas robežreģiona.

"Dienvidsudānas Republika paziņo, ka Sudānas Tautas atbrīvošanas armijai (t.i., Dienvidsudānas armijai) ir dots rīkojums atkāpties no Pantu-Higligas," nolasot prezidenta paziņojumu, apliecināja informācijas ministrs Barnaba Marjals Benjamins. "Kontrolēta karaspēka atvilkšana sāksies nekavējoties un tiks pabeigta trīs dienu laikā."

Dienvidsudānas armija 10.aprīlī ieņēma Sudānai piederošo Higligas apvidu, ar to izraisot jaunu konflikta eskalāciju un starptautiskās sabiedrības bažas, ka sadursmes var pāraugt jaunā karā. Vēl ceturtdien vakarā Sudānas armija veica pretuzbrukumu, tās gaisa spēkiem apšaudot Dienvidsudānas karavīrus, kas bija nostiprinājušies līdzās frontei.

"Ceturtdien vakarā notika kaujas, Sudānas Bruņotie spēki uzbruka un tika atsisti," sacīja Dienvidsudānas armijas preses pārstāvis Filips Aguers. Tiesa gan, no robežreģiona pienāk ziņas, ka turpinās sīvas kaujas, Hartūmas karaspēkam cenšoties no ieņemtā apvidus padzīt dienvidnieku spēkus.

Starptautiskā sabiedrība jau iepriekš aicinājusi Džūbu atvilkt armiju no ieņemtā Higligas apvidus, tomēr tā līdz šim atteikusies to darīt, pieprasot, lai Hartūma no sākuma atvelk savu karaspēku no Abjejeas apvidus - vēl viena robežreģiona, uz kuru pretenzijas ir abām pusēm. Vēl ceturtdien ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns nosodīja Dienvidsudānu par Higligas ieņemšanu, to dēvējot par "nelegālu soli".

Tostarp Džūba piektdien uzsvēra, ka Higliga, ko tā dēvē par Pantu, ir Dienvidsudānas teritorijas daļa.

"Lēmums atkāpties no Pantu neko nemaina mūsu nostājā, ka Pantu ir Dienvidsudānas Republikas teritorijas neatņemama sastāvdaļa," teikts paziņojumā. "Tāpēc mēs sagaidām, ka Pantu-Higligas un citu apstrīdēto robežreģionu galīgā statusa izlemšana tiks nodota starptautiskajai arbitrāžai."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits