Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Diseldorfa gatavojas legalizēt marihuānu

Diseldorfas dome, sekojot Berlīnes piemēram, plāno sākt pilotprojektu, atļaujot pieaugušajiem legāli pārdot marihuānu.

Ar šo iniciatīvu nākusi klajā Ziemeļreinas-Vestfālenes galvaspilsētā pie varas esošo trīs partiju koalīcija, kurā pārstāvēti sociāldemokrāti (SPD), zaļie un brīvie demokrāti (FDP), vēsta laikraksts Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Tā dēvētā luksofora koalīcija (atbilstoši katras partijas krāsai - sarkans, zaļš un dzeltens) trešdien apstiprināja plānu, kas paredz sākt stingri regulētu "zālītes" tirdzniecību.

"Kriminalizācijas dēļ ar izglītību, prevenciju un atbalstu nepietiek," norāda domnieki Angela Hēbelere un Norberts Červinskis blogā, kas ceturtdien publicēts zaļo tīmekļa vietnē.

Viņi piebilst, ka pēc dekriminalizācijas Nīderlandē un Portugālē marihuānas lietotāju skaits esot krasi samazinājies.

"Marihuānas produktu kontrolēta tirdzniecība (..) paver iespēju elastīgai regulācijai, ko melnais tirgus acīmredzami liedz. Tas iedragās nelikumīgās tirdzniecības pamatus," uzsver abi politiķi.

Tagad Diseldorfas mērijas ierēdņiem būs jāvēršas Vācijas Federālajā zāļu institūtā (BfArM), lai saņemtu licenci.

Tomēr pret iecerēto pilotprojektu iebilst opozīcijā esošie kristīgie demokrāti (CDU).

Par pirmo municipalitāti, kas BfArM pieprasīja marihuānas tirdzniecības licenci, jūnijā kļuva Berlīnes Frīdrihshainas-Kreicbergas rajons.

Saduroties ar aktīvu nelegālo marihuānas tirdzniecību rajona parkos, municipalitātes mērs, kurš pārstāv zaļos, lūdza BfArM atļauju sākt legālu "zālītes" tirdzniecību, lai tādējādi mazinātu apkaimē noziedzības līmeni, mazinātu marihuānas lietotāju veselības apdraudējumu un ierobežotu narkotiku pārdošanu nepilngadīgajiem.

Arī Berlīnē pie varas esošie sociāldemokrāti apsver iespēju šogad veikt partijas biedru aptauju, lai noskaidrotu viņu viedokli par šo iniciatīvu.

Zaļie tradicionāli ir iestājušies par marihuānas legalizāciju.

Ar aicinājumiem legalizēt zālīti nākuši klajā Bādenes-Virtembergas un Brēmenes vietējo "zaļo" nodaļu līderi, un šogad attiecīgu iniciatīvu partijas pārstāvji iesniedza arī Bundestāgā.

Vācijas parlamentā iesniegtais priekšlikums piedāvā atļaut pieaugušajiem likumīgi glabāt līdz 30 gramiem marihuānas, atļaut vienai personai audzēt trīs kaņepju stādus, kā arī aplikt "zālītes" tirdzniecību ar nodokļiem.

Tomēr faktiski nav nekādu cerību, ka zaļo iniciatīva varētu Bundestāgā gūt atbalstu, jo pret to kategoriski iebilst kancleres Angelas Merkeles vadītā CDU un tās Bavārijas meitaspartija - Kristīgi sociālā savienība (CSU).

Konservatīvie norāda, ka marihuāna nav nekaitīga, kā apgalvo tās aizstāvji, un ka tā var izraisīt tādas nopietnas garīgas saslimšanas kā depresija.

Top komentāri

Zinātnieks
Z
Marihuāna un hašišs (Cannabis – kaņepju preparāti) Marihuāna - gaišas, zaļi brūnas, sasmalcinātas lapas un ziedoša kaņepes augšdaļa. Šo narkotiku smēķē, sajaucot ar tabaku. Hašišs - sveķu, ziedputekšņu un sasmalcinātās auga augšējās daļas maisījums – tumši brūna, blīva plastilīnam līdzīga substance. Hašišu smēķē sajaucot tabaku, pīpēs. Cannabis iedarbības sākumā ir labsajūtas un pacilātības sajūta, kas kombinējas ar pastiprinātu runātību un tendenci smieties. Stipri mainās laika izjūta – minūtes tiek uztvertas kā stundas, vai otrādi. Smaržas krāsas, skaņas (mūzika) un taustes izjūtas mainās – visbiežāk pastiprinās. Reibums rada paradoksālu sajūtu, ka ir paaugstinātas koncentrēšanās spējas. Būtībā tās ir ierobežotas, izslēdzot svarīgas realitātes sastāvdaļas. Dažiem šīs izjūtas saistās ar baiļpinu paniku un kastastrofas izjūtu. Reibuma vēlīnā stadijā iestājas nogurums un miegs. Psiholoģiski hašišas smēķēšana rada tukšuma sajūtu, ko dēvē arī par “nemotivētības sindromu”, tā rezultātā pusaudzis vairs neraizējas par savu nākotni, darbu vai studijām. Raksturīga ir spēcīga bada un slāpju sajūta, apsarkušas acis. Regulāra Cannabis lietošana vīriešiem rada spermatoģenēzes (spermatozoīdu veidošanās) procesa traucējumus, kas noved pie patoloģisku spermatozoīdu veidošanās
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits