Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Drēzdenes bombardēšanas upuru skaits tiek lēsts uz 25 000 cilvēku

Vācijas vēsturnieku komisijas pētījums liecina, ka amerikāņu un britu īstenotā Drēzdenes bombardēšana Otrā pasaules kara noslēgumā nonāvēja ap 25 000 cilvēku. Šis pētījums liek apšaubīt Vācijas neonacistu apgalvojumus, ka Drēzdenes bombardēšanā gāja bojā līdz pat 500 000 cilvēku.


Austrumvācijas pilsētas Drēzdenes bombardēšana notika 1945.gada februāra vidū, kad kara iznākums jau bija faktiski izšķirts. ASV un Lielbritānija nosūtīja ap 1300 bumbvedēju, kas pāris dienu laikā nometa uz pilsētas vairāk kā 3900 tonnu spridzekļu, nodarot milzīgus postījumus. Drēzdenes bombardēšana bija viena no traģiskākajām Otrā pasaules kara epizodēm, jo lielākā daļa upuru bija civiliedzīvotāji, turklāt no militārā viedokļa šiem uzlidojumiem nebija īpašas jēgas. Daļa vēsturnieku uzskata, ka Drēzdenes bombardēšana uzskatāma par kara noziegumu.


Drēzdenes iedzīvotāju ciešanas kā savu jājamzirdziņu izmanto arī Vācijas neonacistu grupas, kas pilsētas bombardēšanu salīdzina ar holokaustu. Tomēr neonacistu apgalvojumiem par 500 000 upuru nav nekāda pamata. Drēzdenē tolaik vispār bija tikai ap 630 000 iedzīvotāju. Nacistu dokumentos parādījās ziņas par 200 000 bojāgājušo, tomēr vēsturnieki spriež, ka nacisti vienkārši pielikuši lieku nulli skaitļa beigās. Jaunākā aplēse par 25 000 bojāgājušo iegūta no arhīvu, kapsētu un citu datu izpētes, kā arī aculiecinieku stāstījuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits