Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Durvis sarunām nav aizcirstas - Tramps aizvien gatavs tikties ar Kimu

Par spīti tam, ka pēc vairāku mēnešu šķietama atkušņa Ziemeļkorejas un ASV attiecībās Phenjana nupat atkal "apmetusi kažoku uz otru pusi" un paziņojusi, ka Dienvidkoreja un ASV ar savām militārajām mācībām provocē, piedraudot atcelt iecerēto Kima Čen Una tikšanos ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, pats Tramps apstiprinājis, ka aizvien vēlas un ir gatavs sēsties pie sarunu galda ar Ziemeļkorejas līderi, raksta ārvalstu mediji.

Phenjana norādīja, ka nav ieinteresēta 12. jūnijā ieplānotajā abu līderu samitā Singapūrā diskutēt par "vienpusējiem nosacījumiem" un "vienpusēju kodolatbruņošanos", kaut iepriekš pēc Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas līderu tikšanās Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins paziņoja, ka ar Kimu vienojušies par Korejas pussalas denuklearizāciju.

Taujāts, vai vienošanās par samitu 12. jūnijā Singapūrā aizvien ir spēkā, Tramps žurnālistiem atklāja, ka viņa rīcībā nav informācijas par to, ka Ziemeļkorejas puse to būtu atcēlusi. "Redzēsim, kas notiks," piebilda Baltā nama saimnieks. 

Tramps arī norādījis, ka Savienotās Valstis samitā neatkāpsies no uzstādījuma par Ziemeļkorejas kodolatbruņošanos. Tiesa, Lielbritānijas izdevums The Guardian norāda uz abu valstu atšķirīgo izpratni par vārdu "kodolatbruņošanās" vai "denuklearizācija". Kamēr Vašingtona ar to saprot Ziemeļkorejas kodolprogrammas un ballistisko raķešu programmas likvidēšanu, tikmēr Phenjana, kas pēc Kima tikšanās ar Munu piekrita denuklearizācijai, ar to domā ilgtermiņa procesu, kura rezultātā visas pasaules kodolvalstis atteiktos no sava kodolbruņojuma.

Iespējams, tieši šī atšķirīgā un nevienas puses skaļi nedefinētā izpratne par to, ko sevī ietver "denuklearizācija", bija veicinošs faktors tam, ka Ziemeļkoreja piekrita par to diskutēt ar ASV, taču aizvadītajā nedēļas nogalē TV raidījumā ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džons Boltons par to izteicās jau konkrētāk, proti, ASV ar to domā "atbrīvošanos no visiem [Ziemeļkorejas rīcībā esošajiem] kodolieročiem, to izjaukšanu un nogādāšanu Okridžā,Tenesī štatā." Tāpat Boltons norādīja, ka ar denuklearizāciju ASV saprot Ziemeļkorejas urāna bagātināšanas spēju likvidēšanu. 

Ziemeļkorejas pusē šādi izteikumi ieskandināja trauksmes zvanus. "Tas nepauž nolūku šo jautājumu risināt dialoga ceļā. Tas faktiski ir ļaunprātīgs gājiens mūsu cienījamajai valstij lemt Lībijas vai Irākas likteni, kuras sagruva, pakļaujoties lielvaru prasībām. Ja ASV cenšas mūs iedzīt stūrī un piespiest vienpusēji atbruņoties, mēs šādā dialogā vairs neesam ieinteresēti," pēc Boltona paustā trešdien ar paziņojumu nāca klajā Ziemeļkorejas ārlietu resora pārstāvis Kims Kje Vans, atsaucoties uz 2003. gadu, kad pārtraukt attīstīt savas masu iznīcināšanas ieroču programmas piekrita tolaik Muammara Kadāfi pārvaldītā Lībija.

Boltons uz Ziemeļkorejas puses reakciju atbildējis, ka ASV "vienlaikus cenšas būt gan optimistiska, gan reālistiska".

Baltā nama preses pārstāve Sāra Sandersa minēja, ka Trampa administrācija jau paredzējusi scenāriju, kur Ziemeļkoreja pirms sarunām atkal ieņem šādu striktu nostāju, bet norādīja: "Ja viņi grib tikties, mēs esam tam gatavi. Ja negrib, arī labi."

Top komentāri

Trollis JT
T
Atomieroči ir vienīgais kas Pelmenim patiesībā pieder. Kā jums šķiet, vai saprātīgs cilvēks atdos savu vienīgo mantu? Pie tam... apmaiņā pret ko - pret Trampa solījumiem?
oskars
o
ASV riko macibas pie ziemelkorejas robezas , bet Phenjana vainiga , kads absurds... jus latvijas komentetaji- neesiet tik stulbi un smiekligi !!!
x
x
Если Южная Корея (наряду с Китаем, РФ и другими странами региона) высказывает полную поддержку мирным инициативам Ким Чен Ына, то США делают все (или очень многое), для того чтобы помешать процессу урегулирования, а еще лучше и вовсе сорвать проведение американско-северокорейского саммита. Ну и, конечно, вину за это возложить на КНДР. В начале мая с.г. северокорейское дипломатическое ведомство уже упоминало о том, что США вновь нагнетают напряженность в регионе, поднимая вопрос о правах человека в КНДР и размещая на Корейском полуострове стратегические вооружения, а также заявляя об отказе снизить санкционное давление, пока Пхеньян полностью не откажется от ядерного арсенала.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits