Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Džihādisti iznīcina senvietas un piesedz kultūrvērtību izvešanu

Gandrīz nedēļa aizritējusi, kopš džihādistu kustības Islāma valsts (IS) kaujinieki ieņēma stratēģiski nozīmīgo Sīrijas pilsētu Tedmuru, kuras pievārtē atrodas pirms 2000 gadiem dibinātās pilsētas Palmīras drupas, kas tiek uzskatītas par vienu no iespaidīgākajiem kultūrvēsturiskajiem pieminekļiem pasaulē. Līdz šim pienākušas ziņas, ka IS teroristi Tedmurā nogalinājuši 400 cilvēku, bet par viņu nākamo upuri var kļūt aizvēsturiskā pilsēta, trešdien lasāms avīzē Diena.

Džihādisti ir apliecinājuši, ka viņiem nav nekādas cieņas pret senām vēstures liecībām, kuru vērtība nav izmērāma naudā. IS kontrolētajās teritorijās Sīrijā un Irākā ir nolīdzināti tūkstošiem gadu seni arhitektūras pieminekļi un izlaupītas vērtslietas. Viņu vēršanās pret kultūrvēsturiskajām vērtībām saistīta ne tikai ar arhaisku islāma interpretāciju, bet arī milzīgām peļņas iespējām.

Iznes visu vērtīgo

Pagājušajā mēnesī IS internetā publicēja video, kurā redzams, kā tiek uzspridzinātas 3300 gadu senās Nimrūdas pilsētas drupas, kas atradās netālu no džihādistu pērn jūnijā ieņemtās Irākas otras lielākās pilsētas Mosulas. Vietējie apgalvoja, ka pirms drupu iznīcināšanas džihādisti no tām iznesuši visu vērtīgo.

Nimrūdas drupas uzskata par vienu no XX gadsimta lielākajiem arheoloģiskajiem atklājumiem. 1988. gadā zem tām tika uzietas kapenes, kurās atradās ļoti vērtīgas zelta dārglietas. Irākas varasiestādes domā, ka zem drupām atradās vēl citas kapenes, kuras IS varēja izlaupīt.

Februārī pasaules medijus aplidoja video un attēli, kuros bija redzams, kā islāmisti ar veseriem un perforatoriem iznīcina vērtīgas statujas, kas bija izliktas apskatei Mosulas muzejā. Daži no artefaktiem radīti IX gadsimtā pirms mūsu ēras. Vēlāk gan izrādījās, ka daļa no iznīcinātajiem priekšmetiem ir kopijas, bet oriģināli atrodas muzejos Bagdādē.

Aprīlī IS izplatīja propagandas video, kurā džihādisti iznīcina artefaktus 2000 gadu senajā Hadras pilsētā, kas līdzīgi kā Palmīra ir iekļauta ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO) Pasaules mantojuma sarakstā. Iepriekš bija izskanējusi aplama informācija, ka Hadras drupas ir pilnībā nolīdzinātas.

Vairums vēsturisko vietu IS kontrolētajās teritorijās Sīrijā un Irākā ir neskartas, jo džihādistu ideoloģija uzdod iznīcināt tos artefaktus, kurus cilvēki senatnē ir pielūguši kā dievus, vai tos, kas radīti laikā, kad islāms nebija valdošā reliģija. IS galēji konservatīvajā islāma interpretācijā šādas aizvēsturiskās statujas un relikvijas tiek uztvertas kā "viltus elki", kas demoralizējot musulmaņu ticību, tādēļ tie esot jāiznīcina.

Respektablās universitātes King's College London Starptautiskā radikalizācijas pētījumu centra vecākais līdzstrādnieks Širazs Mahers uzskata, ka džihādistu izvērstā kultūrvēsturisko vērtību iznīcināšana apliecina IS mēģinājumus cīnīties pret daudzdievību un elku pielūgšanu. IS atsaucoties uz musulmaņu pravieti Muhamedu, kurš saviem sekotājiem esot pavēlējis iznīcināt elku skulptūras un nolīdzināt viņu kapavietas.

Tuvo Austrumu analītiķis Hasans Hasans izdevumā The Guardian raksta, ka Palmīras drupām nevajadzētu būt IS iznīcināmo vēsturisko vietu sarakstā, jo daļa pilsētas radīta laikā, kad to pārvaldīja islāmisti. Pēc drupu nonākšanas džihādistu kontrolē virs Palmīras pils tika uzvilkts IS karogs. Tomēr rietumvalstu pievērstā pastiprinātā uzmanība drupām varot mainīt džihādistu domas.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 27.maija, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits