Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Dziņtao: Korupcijas dēļ Ķīnas Komunistiskā partija var zaudēt tautas uzticību

Augstās korupcijas dēļ Ķīnas Komunistiskā partija (ĶKP) var zaudēt tautas uzticību, piektdien, atzīmējot partijas dibināšanas 90. gadadienu, paziņoja valsts prezidents Hu Dziņtao.

Viņš sacīja, ka partija pēdējos gados ir saskārusies ar atsevišķu biedru «nekompetenci», kas esot novedusi pie viņu «atsvešināšanās no tautas» un radījusi milzu problēmas Ķīnai. «Korupcija partijai maksās tautas atbalstu un uzticību,» savā svētku uzrunā partijas vadībai sacīja Hu, kurš, visticamāk, nākamgad atbrīvos ĶKP vadītāja krēslu. «Mēs nedrīkstam savu varu pārvērst instrumentā, ar kura palīdzību sauja indivīdu gūtu personīgu labumu. Partijai svarīgāk kā jebkad agrāk ir uzspiest disciplīnu saviem biedriem.»

Partija jau vairākus gadus veic nežēlīgu kampaņu pret korupciju, arestējot un notiesājot vairākas augstas amatpersonas par iedzīvošanos uz valsts rēķina. Nesen Ķīnas Centrālā banka nāca klajā ar aprēķiniem, ka kopš deviņdesmito gadu vidus valsts uzņēmumu darbinieki ir izzaguši vairāk nekā 120 miljardu dolāru (57,6 miljardi latu). Sabiedriskās domas aptaujās komunistu amatpersonu korupcija tiek minēta kā galvenais sabiedrības neapmierinātības avots, raksta AFP.

Hu, kurš partiju vada kopš 2002. gada, uzrunā uzsvēra, ka kupli sazēlusī korupcija ir bīstams drauds komunistu varas leģitimitātei, tādēļ korupcijas apkarošanai ir izšķiroša loma attiecībā uz «sabiedrības uzticības iegūšanu vai zaudēšanu, partijas dzīvību vai nāvi».

Lielāko 90 minūšu garās uzrunas laiku Hu veltīja partijas sasniegumiem. Viņš atgādināja, ka 1949. gadā ĶKP beidza asiņaino pilsoņu karu. Viņš arī nekautrējās slavināt partijas ieguldījumu pēdējā desmitgadē piedzīvotajā Ķīnas straujajā ekonomiskajā attīstībā.

Gatavošanās partijas 90. gadu jubilejai norisinājās vairākus gadus, bet šogad visā valstī ir notikuši simtiem svinīgu pasākumu par godu šim notikumam. Pagājušajā nedēļā uz kino ekrāniem iznāca 10,8 miljonu dolāru (5,1 miljons latu) izmaksājusī episkā mākslas filma Lielās atdzimšanas sākums, kas vēsta par ĶKP partijas rašanos un kurā piedalās valstī populārākie aktieri. Daudzi valsts uzņēmumi uzdevuši saviem darbiniekiem filmu apmeklēt obligātā kārtā, raksta Los Angeles Times.

Ceturtdien darbu sāka valstī garākā ātrvilcienu līnija, kas savieno valsts nozīmīgākās pilsētas Pekinu un Šanhaju.

Savukārt televīzijas kanāliem, paklausot varasiestāžu pavēlei, melodrāmu un izklaidējošu pārraižu vietā vajadzēja atspoguļot ar partijas dzimšanas dienu saistītos pasākumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits