Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Eksperti netic, ka Ziemeļkoreja veikusi ūdeņraža bumbas izmēģinājumu

Starptautiskā sabiedrība trešdien asi nosodīja Ziemeļkoreju, kura paziņojusi, ka veiksmīgi izmēģinājusi ūdeņraža bumbu, kas ir daudzkārt jaudīgāka par atombumbu. Apkaimē, kur, kā apgalvo Phenjana, noticis izmēģinājums, tiešām konstatētas spēcīgas seismiskās aktivitātes, bet eksperti nesteidzas apstiprināt, ka totalitārās valsts arsenālā patiešām ir ūdeņraža bumba, jo, iespējams, tā veikusi kārtējo atombumbas izmēģinājumu, vēsta laikraksts Diena.

Ziemeļkorejas televīzija trešdien paziņoja, ka valsts zinātnieki pirmo reizi veiksmīgi detonējuši "nelielu" ūdeņraža bumbu. Pirms iespējamā izmēģinājuma Ziemeļkorejas mediji propagandēja, ka valstij ir nepieciešami kodolieroči, "lai stātos pretī ASV kodoldraudiem".Ziemeļkorejas līderis Kims Čen Uns decembra sākumā pirmoreiz izteicās, ka Phenjanai izdevies radīt ūdeņraža bumbu, bet toreiz komunistiskās zemes kaimiņi un vērotāji bija skeptiski, ka ziemeļkorejiešu arsenālā patiešām nonācis iznīcinošais ierocis, un nodēvēja šos paziņojumus par izrādīšanos.Ūdeņraža jeb kodoltermiskajā bumbā izmanto daudz sarežģītāku tehnoloģiju nekā atombumbā, lai radītu vairākkārt spēcīgāku sprādzienu. Ūdeņraža bumba ir 5000 reižu spēcīgāka par atombumbu, ko 1945.gada 6.augustā amerikāņi detonēja virs Japānas pilsētas Hirosimas. Parasti atombumbu izmanto kā ūdeņraža bumbas "detonatoru".Ja tomēr izrādīsies, ka Ziemeļkorejai ir izdevies izstrādāt ūdeņraža bumbu, tas būs milzīgs lēciens Phenjanas kodolprogrammai, kuras saknes meklējamas piecdesmitajos gados.ASV Ģeoloģijas dienests informēja, ka trešdien reģistrējis 5,1 magnitūdu spēcīgus pazemes grūdienus Ziemeļkorejā apkaimē, kur Phenjana veikusi trīs līdz šim zināmos kodolizmēģinājumus, no kuriem pēdējais notika 2013.gada februārī, kad tur tika reģistrēti tikpat spēcīgi pazemes grūdieni.Eksperti secina, ka, visticamāk, Ziemeļkoreja veikusi kārtējo atombumbas izmēģinājumu, nevis testējusi ūdeņraža bumbu. "Šīs eksplozijas spēks nebija tik spēcīgs, lai to uzskatītu par klasiskas ūdeņraža bumbas radītu," Džefrijs Lūiss no kodolatbruņošanās domnīcas CNS sacīja izdevumam The Wall Street Journal.Arī Ziemeļkorejas kaimiņvalstu Ķīnas un Dienvidkorejas militārie eksperti izteikušies, ka pieejamā informācija liek šaubīties, ka patiešām ir noticis ūdeņraža bumbas sprādziens.Vairāk lasiet Ulda Ķezbera rakstā _Nosoda Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumu laikraksta Diena _ceturtdienas, 7.janvāra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ievainotais Slovākijas premjerministrs spēj runāt

Ievainotais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico spēj runāt, bet ir noguris un joprojām atradās ļoti smagā stāvoklī, pēc sava sabiedrotā apmeklējuma slimnīcā pavēstīja jaunievēlētais S...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits