Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Ekvadora atslēgusi Asanžam internetu

Ekvadoras valdības lēmums ierobežot vietnes WikiLeaks dibinātāja Džūljena Asanža iespējas komunicēt ar pasauli ārpus Ekvadoras Londonas vēstniecības pieņemts, reaģējot uz Asanža tvītu par Katalonijas ekspremjeru Karlesu Pudždemonu, ceturtdien pavēstīja WikiLeaks tuvs avots.

Lēmums liegt Asanžam piekļuvi internetam pieņemts pēc viņa pirmdienas tvīta, kurā Vācijā notikusī Pudždemona apcietināšana salīdzināta ar nacistiskās Vācijas un Spānijas diktatora Fransisko Franko režīma sadarbību, sacīja avots.

"Katalonijas vēlēto prezidentu Luisu Kumpaņsu 1940.gadā gestapo pēc Spānijas prasības sagrāba, nodeva viņu tai, un viņš tika sodīts ar nāvi. Šodien Vācijas policija pēc Spānijas prasības aizturējusi Katalonijas prezidentu Karlesu Pudždemonu izdošanai," tviterī ierakstīja Asanžs.

Ekvadoras valdība trešdien paziņoja, ka tā ierobežojusi Asanža komunikācijas iespējas ārpus Londonas vēstniecības, kur viņš uzturas kopš 2012.gada.

Ekvadoras valdība paziņoja, ka apturējusi "sistēmas, kas atļāva Džūljenam Asanžam sazināties ārpus" vēstniecības, jo viņš pārkāpis pagājušajā gadā noslēgto rakstisko vienošanos, ar kuru viņš piekrita nesūtīt ziņas, kas apdraudētu Ekvadoras attiecības ar citām valstīm.

Asanžam arī aizliegts izmantot internetu vai uzņemt ciemiņus, ziņo mediji.

Ekvadoras valdība skaidroja, ka Asanža ieraksti sociālajos medijos apdraud Ekvadoras labās attiecības ar Lielbritāniju, pārējām Eiropas Savienības (ES) valstīm un citām valstīm.

Valdība informēja, ka varētu īstenot vēl citus pasākumus, bet sīkāk nepaskaidroja.

Asanžs kopš 2012.gada jūnija uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš tika turēts aizdomās par izvarošanu, un Ekvadora viņam piešķīrusi politisko patvērumu un pilsonību.

Zviedrijas prokurori pagājušā gada maijā izbeidza izvarošanas lietu pret Asanžu, taču viņš joprojām var tikt aizturēts, ja atstās vēstniecību, jo 2012.gadā pārkāpis nosacījumus atbrīvošanai no apcietinājuma.

Asanžs, kura izveidotā tīmekļa vietne publiskojusi desmitiem tūkstošu slepenu ASV dokumentu, vienmēr noliedzis, ka būtu vainīgs viņam izvirzītajās apsūdzībās izvarošanā. Viņš atteicies doties uz Zviedriju, baidoties no izdošanas ASV, kur varētu tikt tiesāts par šo dokumentu publiskošanu.

Asanžs pēdējās dienās tviterī kritizējis Pudždemona aizturēšanu Vācijā, nodēvējot viņu par "politieslodzīto".

Asanžs tviterī arī izteicis šaubas par Lielbritānijas lēmumu vainot Krieviju 4.marta uzbrukumā ar ķīmisko ieroci bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam, kā arī par Krievijas diplomātu izraidīšanu.

Vācijas policija svētdien aizturēja Pudždemonu, kurš Vācijā bija iebraucis no Dānijas un bija ceļā uz Beļģiju. Viņš šobrīd Vācijā apcietinājumā gaida tiesas lēmumu lietā par izdošanu Spānijai.

Top komentāri

utte
u
nabaga asandzis. Ko ta vinc tagad viens pac sadarīs tajās četrās sienās?
Saule
S
Varenie Krievijas izlukdienesta agenti varetu organizet Asandza parbegsanu uz Krieviju.
Vārds
V
Tā ir vārda brīvība Rietumos. Priekā!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits