Laika ziņas
Šodien
Sniegs
Rīgā 0 °C
Sniegs
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Elpas tests palīdzēs konstatēt kuņģa vēzi; atsaucas uz latviešu pētījumiem

Izelpas analīze, iespējams, jau pavisam drīz varēs palīdzēt noteikt kuņģa vēzi, vēl pirms tas ir pilnībā attīstījies, vēsta Lielbritānijas zinātnieku veiktā pētījuma pirmie rezultāti. 

Iekārta, kas paredzēta elpas analīzei, konstatēs vai izelpa neliecina par "bīstamām pirmsvēža izmaiņām organismā". Pētnieki norāda, ka tas ļautu uzsākt ārstēšanu vēl pirms vēža pirmajām stadijām, skaidro britu medijs BBC.  

Kuņģa vēzis parasti tiek konstatēts vēlās attīstības stadijās, kad iespēja uz veiksmīgu izārstēšanos ir ļoti neliela, tādēļ iespēja to konstatēt pēc iespējas ātrāk būtu ārkārtīgi nozīmīga un samazinātu šī konkrētā vēža augstos mirstības rādītājus.

Darbs tiek balstīts uz iepriekšējiem atklājumiem, tiek piesaukti gan Izraēlas, gan Latvijas pētnieku atklājumi. 

Atsauce likta uz Latvijas pētnieku 2012. gadā veikto atklājumu - specifisku autoantivielu noteikšanu agrīnai kuņģa vēža diagnostikai un slimības gaitas prognozēšanai. To paveikuši pētnieki Aija Linē, Karīna Siliņa, Pāvels Zajakins, Zane Kalniņa, Irēna Meistere, Angelina Pismennaja no Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra, Mārcis Leja, Guntis Ancāns no Latvijas Universitātes sadarbībā ar Magdeburgas Otto fon Gērikes Universitāti Vācijā, vēstīja aģentūra LETA.

Pētnieki, izstrādājot elpas analīzes rīku, izmantoja 145 cilvēku izelpoto gaisu, no kuriem 30 jau bija konstatēts kuņģa vēzis, lai izstrādātu pēc iespējas precīzākus iekārtas parametrus - pagaidām iekārta nav pilnīgi precīza, dažos gadījumos tā sniedz viltus pozitīvus rezultātus. 

Doktore Emma Smita, kas strādā pie pētījuma, BBC norādīja, ka iekārta varētu glābt dzīvības, tomēr pie tās vēl ir nepieciešams papildu darbs, lai tā sniegtu pēc iespējas precīzākus rezultātus.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits