Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

EP nobalso par Gvaido kā likumīgo Venecuēlas pagaidu vadītāju

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien atzina opozīcijas līderi Huanu Gvaido par likumīgo Venecuēlas pagaidu prezidentu saskaņā ar Venecuēlas konstitūciju, aģentūru LETA informēja EP Informācijas birojā Latvijā.

EP deputāti prasa Eiropas Savienības (ES) ārlietu pārstāvei Federikai Mogerīni kopā ar dalībvalstīm arī atzīt Gvaido par "vienīgo likumīgo valsts pagaidu prezidentu, līdz varēs rīkot jaunas brīvas, caurspīdīgas un ticamas prezidenta vēlēšanas, lai atjaunotu demokrātiju".

Rezolūcijā, kas tika apstiprināta ar 439 balsīm, pret balsojot 104, bet 88 deputātiem atturoties, EP atkārtoti pauda pilnīgu atbalstu Nacionālajai asamblejai, kura ir Venecuēlas vienīgā leģitīmā demokrātiskā struktūra un kuras pilnvaras jāatjauno un jārespektē, tostarp tās deputātu tiesības un drošība.

EP deputāti stingri nosoda represijas un vardarbību, kuru rezultātā tiek nogalināti vai ievainoti cilvēki. Viņi mudina Venecuēlas iestādes pārtraukt visus cilvēktiesību pārkāpumus un saukt vainīgos pie atbildības, kā arī nodrošināt, ka pilnībā tiek ievērotas visas pamatbrīvības un cilvēktiesības.

EP arī atbalsta ANO ģenerālsekretāra aicinājumu veikt neatkarīgu un pilnīgu izmeklēšanu par izdarītajām slepkavībām. Tāpat EP deputāti nosodīja žurnālistu - arī ES valstu pilsoņu - aizturēšanu un aicināja viņus nekavējoties atbrīvot.

Eiroparlamentārieši aicina Mogerīni sadarboties ar šā reģiona valstīm un jebkuriem citiem svarīgiem dalībniekiem, lai izveidotu kontaktgrupu, kā noteikts ES Padomes 2018. gada 15. oktobra secinājumos, kas varētu būt par starpnieku, lai panāktu vienošanos par "brīvu, caurspīdīgu un ticamu prezidenta vēlēšanu rīkošanu, pamatojoties uz saskaņotu grafiku, vienādiem nosacījumiem visiem dalībniekiem, pārredzamību un starptautisko novērošanu".

Kā ziņots, 23. janvārī Gvaido pasludināja sevi par Venecuēlas pagaidu prezidentu, tā mēģinot gāzt prezidentu Nikolasu Maduro. Uzreiz pēc tam vairākas valstis - tostarp ASV, Kolumbija, Argentīna, Brazīlija, Čīle un Kanāda - atzina Gvaido par likumīgo Venecuēlas prezidentu.

ES vārdā Mogerīni 26. janvārī pauda atbalstu Venecuēlas parlamentam un aicināja nekavējoties sarīkot brīvas prezidenta vēlēšanas.

Venecuēlā valda dziļa krīze. Valsti atstājuši vairāk nekā trīs miljoni cilvēku, bet inflācijas līmenis pārsniedz 1 650 000 %.

Top komentāri

Apčidrinskis
A
Par likumīgo valsts vadītāju ir jālemj konkrētās valsts iedzīvotājiem, nevis EP vai kādam citam.
Juzis
J
Tad jau Francijā ar dzeltenās vestes lai izvirza savu pagaidu prezidentu. Uzreiz būs cita mēraukla.
Tā ir
T
pīlnīgi nelikumīga iejaukšanās valsts iekšējās lietās. Vai ES ir organiozācija, kas demonstratīvi ņirgājas par valsts suverenitati?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits