Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

ES stresa testā par vājāko atzīta pasaulē vecāka banka BMPS

Pasaulē vecākā banka - Itālijas Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) - atzīta par vājāko Eiropas Savienības (ES) jaunākajā tā dēvētajā stresa testā, kurā gan secināts, ka banku sektors kopumā ir veselīgs.

Eiropas Banku iestādes (EBA) izstrādātajā ekonomikas satricinājumu scenārijā BMPS pamatkapitāla pietiekamības rādītājs līdz 2018.gadam samazinātos par 14,23%.

Tādējādi BMPS pamatkapitāla pietiekamības rādītājs nokristos līdz mīnus 2,23%, tai esot vienīgai no 51 pārbaudītās bankas ar negatīvu rādītāju.

Neilgi pirms jaunākā stresa testa rezultātu publicēšanas BMPS paziņoja par glābšanas plāna īstenošanu, lai risinātu tā dēvēto slikto kredītu problēmu, kas negatīvi ietekmējusi banku.

Daļa analītiķu uzskata, ka bankas slikto kredītu problēma var izraisīt banku krīzi Itālijā un satricinājumu visā eirozonā.

Tikmēr par otru vājāko banku stresa testā atzīta Allied Irish Banks, kuras pamatkapitāla pietiekamības rādītājs nokristos par 8,47%.

Savukārt Vācijas Deutsche Bank rādītājs samazinātos par 5,4%, bet Lielbritānijas Royal Bank of Scotland - par 7,46%.

Kopumā stresa testā konstatēts, ka banku sektora vidējais pamatkapitāla pietiekamības rādītājs pērn veidoja 13,2%. Nelabvēlīgo ekonomikas apstākļu scenārijā tas līdz 2018.gada beigām samazinātos līdz 9,4%.

Šajā stresa testā tika pieņemts scenārijs, ka ES ekonomika šogad samazinātos par 1,2%, 1,3% nākamgad, bet 2018.gadā palielinātos par 0,7%.

Komentējot šos rezultātus, Eiropas Centrālā banka norāda, ka eirozonas bankas uzlabojušas savu izturību pret satricinājumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits