Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Eštone Tripolē atklāj ES diplomātisko pārstāvniecību Lībijā

Eiropas Savienības (ES) ārējās un drošības politikas augstā komisāre Ketrīna Eštone sestdien oficiāli atklāja jauno ES diplomātisko pārstāvniecību Lībijas galvaspilsētā Tripolē, aicinot Lībiju nodrošināt, ka dzimumu līdztiesība ir aizstāvēta likumdošanā un reālajā dzīvē, valstij virzoties demokrātijas virzienā.

"Diskriminācijai nav vietas jaunā valstī," Eštone teica Lībijas galvaspilsētā sanākušajiem, no kuriem lielākā daļa bija sievietes.

"Esmu priecīga apmeklēt Tripoli un paust pilnu ES valstu atbalstu Lībijas tautas centieniem izveidot jaunu Lībiju, kas balstīta uz likuma kārtību, demokrātiju un cilvēktiesībām" Eštones teica paziņojumā pirms došanas uz Tripoli, lai atklātu jauno ES pārstāvniecību šajā valstī pēc diktatora Muammara Kadafi režīma krišanas.

Pārstāvniecības galvenais uzdevums būs koordinēt palīdzības sniegšanu Lībijai.

ES bija problēmas vienoties par kopīgu politiku pēc tam, kad Lībijā sākās nemieri. Francija un Lielbritānija sāka militāro operāciju civiliedzīvotāju aizstāvībai, ko vēlāk pārņēma NATO. Militārā misija tiek uzskatīta par nozīmīgu soli nemiernieku uzvaras kaldināšanā pār režīmu.

Pēcāk ES ir aktīvi strādājusi, lai palīdzētu atjaunot militārā konflikta novārdzināto valsti. Tā kļuvusi par lielāko humānās palīdzības sniedzēju, līdz šim jau ziedojot 155 miljonus eiro (109 miljoni latu), liecina ES diplomātu sniegtā informācija.

Pēc ES diplomātiskās misijas Tripolē atklāšanas un tikšanās ar iedzīvotājiem Eštonei paredzēta arī tikšanās par Pagaidu pārejas nacionālās padomes līderi Mustafu Abdeldžalilu un valsts jaunievēlēto pagaidu valdības premjerministru Abdelrahimu al Keibu, kuram tikšanās ar Eštoni būs pirmā ar kādu no Rietumvalstu līderiem pēc stāšanās amatā novembra sākumā.

"Šī ir jūsu valsts," viņa teica diplomātiem un Lībijas pārstāvjiem, atklājot ES diplomātisko misiju, uzsverot, ka "esam šeit, lai palīdzētu un atbalstītu".

Savukārt Tripoles galvenajā laukumā sanākušajām sievietēm Eštone ieteica "gādāt par to, lai jaunajā konstitūcijā kā dārgums tiek aplūkotas arī sieviešu tiesības". "Ir jāatrod ceļš, kā likumus pārvērst praktiskā realitātē," viņa sacīja.

Lībijā  februāra vidū sākās bruņota sacelšanās pret diktatora Muammara Kadafi režīmu, kurā gājuši bojā vairāki tūkstoši cilvēku. Kadafi nāca pie varas apvērsumā 1969.gadā, gāžot karali Idrisu, bet 20.oktobrī tika nogalināts savā dzimtajā pilsētā Sirtē un 25.oktobrī apbedīts slepenā vietā tuksnesī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits