Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Filipīnas izstāsies no Starptautiskās krimināltiesas

Āzijas austrumu valsts Filipīnas izstāsies no Starptautiskās krimināltiesas dibināšanas līguma, jo tas "tiekot izmantots kā līdzeklis pret šo valsti", paziņojis pretrunīgi vērtētais Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte, kurš visbiežāk starptautisko mediju redzeslokā nonācis saistībā ar saviem nereti ļoti politnekorektajiem izteicieniem.

Šādi Duterte reaģējis pēc tam, kad Starptautiskā Krimināltiesa paziņoja Filipīnu valdībai, ka sāks izmeklēšanu saistībā ar apsūdzībām par ārpustiesas slepkavībām, kas pastrādātas Filipīnu galvaspilsētas Manilas kampaņā pret narkobiznesa darboņiem.

Oficiālie dati liecina, ka policijas operācijās pret narkomafiju laikā no 2016. gada jūlija līdz 2018. gada 17. janvārim nogalināti vismaz 3987 cilvēki.

Garā paziņojumā Duterte pārmetis Starptautiskajai krimināltiesai un ANO "krusta karu" pret viņu, noraidot pārmetumus kā "bezprecedenta un bez pierādījumiem".

"Tāpēc es kā Filipīnu prezidents paziņoju, ka Filipīnas nekavējoties izstāsies no Romas Starptautiskās krimināltiesas līguma," paziņojis prezidents, kurš iepriekš gan norādījis, ka ar prieku "izmantos iespēju aizstāvēt savu vārdu". 

Duterte savu nepatiku pret Starptautisko krimināltiesu nepauž pirmo reizi - prezidents to savulaik nosaucis gan par "divkosīgu", gan "bezjēdzīgu", bet trešdien paziņojumā norādījis, ka "Starptautiskā krimināltiesa pati pārkāpj savus principus un liedz viņam tiesības uz nevainīguma prezumpciju."

Pērn Starptautiskajai krimināltiesai prasīts apsūdzēt Duterti un 11 citas augsta ranga amatpersonas aizdomās par masu slepkavībām kopš 2016. gada 30. janvāra, kad Duterte kļuva par šīs valsts prezidentu.

Ja Filipīnas izstāsies no Romas līgumu parakstījušo valstu loka, tas būs tikai otrais šāds gadījums. Iepriekš to izdarījusi vien Burundi Republika, bet Dienvidāfrikas mēģinājumu atcēla ANO.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits