Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Filipīnas nosūta Kanādai atpakaļ 69 konteinerus ar atkritumiem

Filipīnas piektdien nosūtīja atpakaļ uz Kanādu 69 konteinerus ar, kā vietējās amatpersonas paziņojušas, nelikumīgi ievestiem atkritumiem. Salu valsts ir viena no Dienvidaustrumāzijas valstīm, kas protestē pret to, ka turīgās zemes uztverot tās kā atkritumu izgāztuves.

Sabikas līča brīvostas pārvaldniece Vilma Eisma teikusi, ka tonnām atkritumu uzkrautas uz kuģa Bavaria, kas tagad uzsācis 20 dienu ilgu ceļu uz Kanādas ostas pilsētu Vankūveru, ar to noslēdzot "šķērmu mūsu vēstures nodaļu". 

Vides aktīvisti, tostarp no organizācijām Greenpeace un EcoWaste Coalition apsveica Bavaria ceļojumu, uzsverot, ka "Filipīnas nav atkritumu izgāztuve".

Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte ir draudējis nosūtīt atpakaļ visus atkritumus, kas sākotnēji 103 konteineros Filipīnās tika ievesti 2013.un 2014. gadā. Vairāki konteineri atkritumu ir utilizēti, tostarp noglabāti izgāztuvēs, bet 69 konteineri ar elektriskajiem un mājsaimniecību atkritumiem, tostarp izlietotām autiņbiksītēm, puva divās Filipīnu ostās.

Pēc tam, kad Kanāda līdz 15. maija termiņam neizveda atkritumus, Filipīnu valdība atsauca savu vēstnieku un konsulus no Kanādas.

Abu valstu attiecības pēdējo sešu gadu laikā ir pasliktinājušas, jo īpaši kopš Dutertes nākšanas pie varas 2016. gada vidū. Kanādas premjers Džastins Trudo jau 2017. gadā paziņoja, ka ir novērstas juridiskās problēmas, kas kavēja atkritumu aizvešanu. tomēr konteineri netika aizvākti. Trudo iepriekš paskaidrojis, ka tie uz Filipīnām aizvesti privāta komercdarījuma ietvaros, nevis ar valsts ziņu.

Lai gan Kanāda noslēdza līgumu ar kuģniecību Bollore Logistics Canada un solīja atkritumus izvest līdz jūnija beigām, Dutertes valdība noraidīja plānu. "Ja Kanāda nepieņems savus atkritumus, mēs tos atstāsim tās teritoriālajos ūdeņos," paziņoja Dutertes preses pārstāvis Salvadors Panelo.

Arī Malaizijas premjerministrs Mahatirs bin Mohamads kritizējis praksi, kad turīgas valstis, piemēram, ASV, Kanāda un Japāna, savus nepārstrādājamos atkritumus nosūta uz nabadzīgākām valstīm. Arī viņa vadītā valsts plāno tūkstošiem tonnu plastmasas atkritumu nosūtīt atpakaļ Rietumvalstīm.

Ķīna pērn aizliedza plastmasas atkritumu importu, tādēļ citas Dienvidaustrumāzijas valstis kļuvušas par šo atkritumu galamērķi.

Top komentāri

Buks
B
Toties mūsu bāleliņi savu /zaļo/ aktīvistu vadībā turpina bez lieka trokšņa vest iekšā Skandināvijas mēslus. Atkal savedīs kaut kādā Slokā un netīšām nosvilinās. Atkal kārtējā tante Koļegova neko nebūs ne redzējusi ne saodusi.
pufaiks
p
Nu kāpēc uz Filipīnām?Varēja vest uz lv kaut 169 konteinerus,lv ar prieku paņemtu un vēl paprasītu,vairiņa visu nokārtotu:):):)........,nu un briselē teiktu krievs vainīgs,vajag pastiprināt sankcijas:):):)........
edvinssilavs
e
Kas tā par it, kā attīstīto valstu neadekvātu darbību ? Savus mēslus ved citiem. Patiešām cilvēki slimi ar galviņām !!! Augstākā mēra tuvredzība un nekaunība! Par tādu tās valstis būtu jāsoda ar miljardiem, nevis miljonu sodiem! Pretekļi! Paši idioti brauc uz eksotiskajām valstīm atpūsties! Un paši dirš tām virsū! Tas nozīmē dirš sev uz galvas virsū !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits