Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

FOTO: 70 gadi kopš sprādziena. Nagasaki toreiz un tagad

Tieši pirms 70 gadiem 9.augusta rītā pienāca otrā un pēdējā reize, kad reālā karadarbībā tika pielietoti šausminošākie no cilvēcei pieejamajiem ieročiem - atomieroči. Vien trīs dienas iepriekš Japānu bija satricinājis ASV Gaisa spēku uzbrukums Hirosimai. Atombumba virs Nagasaki eksplodēja plkst.11.02 pēc vietējā laika, sprādzienā momentā nogalinot 40 tūkstošus cilvēku.

Tuvāko mēnešu laikā radiācijas izraisīto veselības problēmu rezultātā upuru skaits sasniedza 70 tūkstošus. Šonedēļ Japānā tiek rīkoti plaši piemiņas pasākumi, lai pieminētu uzbrukumos bojāgājušos un cietušos.Otrais pasaules karš Eiropā beidzās ar nacistiskās Vācijas padošanos 1945. gada 8.maijā, bet Āzijā un Klusajā okeānā tas turpinājās vēl vairākus mēnešus, jo Japāna pretojās ASV, Lielbritānijas un Ķīnas prasībai kapitulēt.Japāna nepadevās arī pēc tam, kad amerikāņi bija veikuši intensīvus uzlidojumus valsts lielākajām pilsētām, tajā skaitā Tokijai. Toreizējais ASV prezidents Harijs Trumens kā galējo ieroci Japānas sakaušanai redzēja atombumbu, tādēļ pavēlēja dot izšķirošo triecienu. Japāna kapitulēja 15.augustā, sešas dienas pēc uzbrukuma Nagasaki.Vēsturiskus foto no Nagasaki neilgi pēc postošā sprādziena skaties fotogalerijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits