Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Gauks: Holokausta pieminēšanu nav jāpaceļ līdz kvazireliģijas līmenim

Vācijas prezidents Joahims Gauks, ceturtdien Rietumkrastā tiekoties ar palestīniešu līderiem, atzinis, ka holokausta pieminēšanu nevajadzētu pacelt līdz "kvazireliģiskai dimensijai".

Intervijā nedēļas laikrakstam Die Zeit Gauks norādījis, ka kancleres Angelas Merkeles nostāja, ka Izraēlas tiesības uz pastāvēšanu pielīdzināmas Vācijas raison d' état jeb nacionālajām interesēm, būtu jau par daudz prasīts no nākamajām paaudzēm. "Šīs Merkeles izteikums nāk no manas paaudzes sirds," atzina prezidents. "Viss, ko vēlamies darīt, jāsaskaņo ar mērķi pasargāt Izraēlu kā ebreju dzimto zemi." "Šis teikums ir atvedināts ne tikai no politiskās loģikas, bet no dziļas nožēlas. Tas ir morālais imperatīvs mums pašiem, kas liek man patiesi satraukties par to, vai mēs spējam šīs prasības svaru pārvērst politiskā rīcībā," piebilda Gauks, kurš šonedēļ apmeklēja arī Izraēlu.

Vienlaikus viņš uzsvēris, ka nebūt necenšas pielikt punktu debatēm par holokaustu. "Taču pastāv tendence, kurai nevēlos sekot - pacelt holokausta uztveri līdz kvazireliģiskai dimensijai, līdz kaut kam sirreālam," norādīja Vācijas prezidents.

Tiekoties ar palestīniešu pašpārvaldes prezidentu Mahmudu Abasu, Gauks apsolījis, ka Vācija, kamēr Tuvo Austrumu konflikts netiks atrisināts, turpinās tai sniegt finansiālo palīdzību, kas šobrīd sasniedz 70 miljonus eiro gadā. Vienlaikus viņš aicināja palestīniešus nenovērsties no miera sarunām ar Izraēlu, norādot, ka viņš pieprasījies izraēliešu līderiem ierobežot savas aktivitātes ebreju apmetņu jautājumā.

Intervijā "Die Zeit" Gauks arī pavēstījis, ka piekrīt sava priekšteča Kristiāna Vulfa paziņojumam par islāma piederību Vācijai, kas savulaik izsauca vētrainu reakciju vācu sabiedrībā. Tomēr Gauks atzinis, ka viņš to būtu formulējis citādāk. "Es vienkārši teiktu, ka musulmaņi, kas šeit dzīvo, pieder Vācijai," norādīja pašreizējais prezidents.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits