Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Globālais miera indekss: Pasaulē desmit valstis brīvas no konfliktiem; 32. Latvija

Pasaule kļūst arvien bīstamāka, un faktiski tikai desmit valstis vairs uzskatāmas par pilnīgi brīvām no konfliktiem, secināts trešdien publiskotajā jaunākajā Globālā miera indeksā.

Starptautiskā bezpeļņas pētījumu organizācija Ekonomikas un miera institūts, kas jau desmit gadus veido šo indeksu, secinājusi, ka tikai Botsvāna, Čīle, Kostarika, Japāna, Mauritānija, Panama, Katara, Šveice, Urugvaja un Vjetnama ir pilnīgi brīvas no jebkādiem konfliktiem.

Indekss liecina, ka gada laikā 81 valsts kļuvusi mierīgāka, bet 79 valstīs situācija pasliktinājusies.

2016.gada Globālajā miera indeksā, līdzīgi kā pagājušajā gadā, par pasaules mierīgāko valsti atzīta Islande, bet par nemierīgāko - Sīrija.

Latvija 162 valstu vidū atzīta par 32.mierīgāko valsti. Igaunija šajā sarakstā ierindota 36.vietā, bet Lietuva - 37.pozīcijā.

2015.gada indeksā Latvija 162 valstu vidū ierindojās 33.vietā, Igaunija 39.vietā, bet Lietuva - 35.pozīcijā.

Ekonomikas un miera institūts secinājis, ka atšķirībā no iepriekšējiem gadiem šogad skaidri vērojama tendence, ka mierīgākajās valstīs situācija uzlabojusies vēl vairāk, bet mazāk mierīgajās situācija pasliktinājusies vēl vairāk, radot lielu nevienlīdzību miera ziņā.

"Galvenais iemesls tam ir mūsu nespēja atrisināt konfliktus, kas rodas. Konflikti Afganistānā un Irākā turpinās jau vairāk nekā desmit gadus, tad konflikti uzplauka Sīrija (..) un pēc tam Lībijā un Jemenā," norādīja institūts, uzsverot, ka neveiksme konfliktu risināšanā ir galvenais cēlonis.

"Piemēram, ja mēs aplūkojam mirušos kaujas laukos, to skaits pieaudzis līdz 112 000, kas ir augstākais 20 gados," secinājis institūts. Sīrijā, Irākā un Afganistānā kaujās bojāgājušie veido 75% no mirušajiem.

Globālā miera indeksā par mierīgāko pasaules reģionu šogad atkal atzīta Eiropa, tomēr kontinents nav bijis imūns pret kariem. Lielbritānija, Francija, Beļģija un citas valstis ir dziļi iesaistījušās konfliktos Tuvajos Austrumos un to mieru arvien vairāk apdraud terorisms.

Pasaules mierīgāko valstu desmitnieku šogad veido Islande, Dānija, Austrija, Jaunzēlande, Portugāle, Čehija, Šveice, Kanāda, Japāna un Slovēnija.

Par desmit visnemierīgākajām valstīm atzītas Sīrija, Dienvidsudāna, Irāka, Afganistāna, Somālija, Jemena, Centrālāfrikas Republika, Ukraina, Sudāna un Lībija.


    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli


    Baltijas valstis

    Vairāk Baltijas valstis


    Eiropa

    Vairāk Eiropa


    ASV

    Vairāk ASV


    Krievija

    Vairāk Krievija


    Tuvie austrumi

    Vairāk Tuvie austrumi


    Cits

    Vairāk Cits